Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Morgan Freeman - 'Blessed Virgin Mary’s Face-To-Face Encounter With The Divine Bullshit' (Trytone, 2016)

Opname: 5 september 2015

Wanneer de dagelijkse tredgang je boven het boordje stijgt en je van mening bent dat je kanis wel weer eens een fikse tik kan gebruiken, ben je bij Morgan Freeman aan het goede adres. Dit internationale in Amsterdam residerende kwartet heeft niets met de befaamde acteur van doen en het houdt niet van liflafjes. Hun punkjazz lijkt geworteld in de New Yorkse No Jazz van de jaren tachtig, ik hoor zelfs verre, bijna weggestorven echo's van Ornette Coleman, van zijn kwartetten en van Prime Time.

Met het openingsnummer, 'A Gde Kruzhechka? Nu I Skazechkal' wordt de deur brutaal opengetrapt. Versterkt met de gesamplede gitaren van drummer Tristan Renfrow trekken de trompet (Dennis Sekretarev) en de tenorsax (Andrius Dereviancenko) agressieve vitale staccato unisono lijnen; de energie die hier vrijkomt zal sterrenkundigen als muziek in de oren klinken. De platen en optredens van Spinifex zijn bruikbaar vergelijkingsmateriaal. (Een kooi van Faraday zou helemaal niet zo'n onverstandige investering zijn.)

'I Hate You, Please Die (Mosquito)' - met de titels is niets mis - is een aangenaam duet van Matt Adomeits bas en de drums van Renfrow, waarbij het slagwerk de zaak transformeert, laat desintegreren en weer bij elkaar veegt. Het eindigt met intrigerende hoekige lijnen.

Ik weet niet of het verstandig is, de verklankte ruzie van 'What Is This' meer dan een keer of tien achter elkaar te draaien. Het klinkt wel authentiek ("I don't fucking lie! Okay?"; "Asshole!"; "Shut up!"), maar het tweenotige liedje dat eromheen is gedrapeerd klinkt toch wat simpeltjes.

Wel denk ik dat je met deze ietwat slordige, ambachtelijke hete hutspot goede sier kunt maken bij je neefjes, die immers net toe zijn aan Kamasi Washington.

Klik hier om vier tracks van dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.