Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
LABTrio - 'Nature City' (OutNote, 2017)


Het bij onze zuiderburen inmiddels razend populaire LABTrio, dat niets met een laboratorium van doen heeft (alhoewel?), maar zijn naam ontleent aan de initialen van de drie leden: slagwerker Lander Gyselinck, bassiste Anneleen Boehme en pianist Bram De Looze, is in Nederland een stuk minder bekend. 'Nature City', het langverwachte tweede album bewijst dat daar maar eens rap verandering in moet komen. Op de laatste editie van Stranger Than Paranoia lichtten de drie reeds een tipje op van de sluier en nu we op ons gemak kennis kunnen nemen van dit splinternieuwe kleinood neemt de bewondering alleen nog maar toe. In 'Elevator' mag Boehme aftrappen met een beheerst groovende baspartij, terwijl we op de achtergrond De Looze's Fender Rhodes horen zoemen. Een zeer sfeervol intro van deze Gyselinck-compositie. Dan blijkt de lift ook nog eens omhoog te gaan, het trio neemt ons mee in zeer opwindend en ritmisch samenspel.

Naar eigen zeggen gaat het trio, na tien jaar samenspelen, op dit album op zoek naar zijn identiteit. Tja, zo'n jubileum is natuurlijk hét moment om terug én vooruit te kijken. Gelukkig doen ze dit met prachtige en wel zeer originele stukken. Zelfs eeuwige inspiratiebron Johann Sebastian Bach komt voorbij. Allereerst met de vijftiende variatie uit de 'Goldberg Variaties' en later met de fuge, uit het zogenoemde 'Das Wohltemperierte Klavier'. Misstaan doet het geenszins dit uitstapje, het laat veeleer horen hoe veelzijdig dit trio aan de weg timmert.

De overige composities komen echter van de musici zelf. We noemden 'Elevator' reeds. Niet minder bijzonder is 'Ihor'. Aanvankelijk een wonder van subtiliteit, waarin de drie musici de eerste minuten gebruiken om middels sfeervol spel de melodie vorm te geven. De Looze valt hierop met zijn heldere, bijna voorzichtige pianospel en Boehme met haar warme, intieme basspel. Tussendoor horen we Gyselicnk, met name op de bekkens. Heel geleidelijk krijgt het nummer vaart en kan Gyselinck zijn ei kwijt in een stuwend ritmisch patroon. De echt dynamische passages zijn op dit album overigens in de minderheid. Het LABTrio heeft niet zoveel met powerplay. Het kiest liever de weg van de subtiliteit, van de nuance, waarin het samenspel optimaal de ruimte kan krijgen. Het is muziek om bij weg te dromen. En wie wil dat niet?

Klik hier om het album 'Nature City' te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 1.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.