Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Kuhn Fu – 'Kuhnspiracy' (Unit, 2017)

Opname: 21-22 april 2016

Kuhn Fu is geëvolueerd van een soort van vrije rockband, waarin de gitaar van leider Christian Kühn een centrale rol speelde, naar een echte band in een moeilijk te duiden genre. Die gitaar is dus enigszins naar de achtergrond verdwenen; in de groep domineert thans geen enkel instrument.

Ziv Taubenfeld is een basklarinettist bij wie ik niet gelijk aan Eric Dolphy moet denken. (Ja, kijk, als je er echt naar gaat zoeken en over na gaat denken - dan wel, natuurlijk.) In het naar hem genoemde nummer 'Taubenfeld' komt zijn donkere geluid pas aan de beurt na een gitaarbarrage en studentikoos gegalm.

Zoals gezegd, de stijl van Kuhn Fu is niet eenvoudig te omschrijven. Is het jazz? Nou nee. Rock? Nauwelijks. De enige associatie die zich opdringt is die met gitarist, zanger en componist Frank Zappa. Een soortgelijke compositietechniek, met abrupte tempo- en stemmingswisselingen. Een enkele keer ('Deus Ex Machina') heeft de muziek het karakter van een kapot kinderliedje. Een pastoralere melodie ('Maharani'), gebaseerd op het rijke contrabasgeluid van Esat Ekincioglu, twee noten slechts, wordt wreed verstoord door erupties van gitaar plus klarinet, gelijk onwelriekende flotsen uit een reigerreet. In 'Eiger Nordwand' geen storm en drang, geen ijsregens en geen bevroren tenen. Dit is een elegie voor ene Hans Schmidt, die op 21 juli van het jaar zoveel volgens Kühn de Eiger beklom, wat hij beter niet had kunnen doen.

Iets van Christian Kühns absurde gevoel voor humor vinden we ook in het begin van 'Signore Django Cavolo' (met sterk accent: "Why do you want me to do this? I don't want to do this. But if you really like, why not?") De volgende cd moet maar live worden opgenomen, compleet met de maffe aankondigingen van de leider.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 17.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.