Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Kristijan Krajncan – 'DrummingCellist' (eigen beheer, 2017)


De naam van 'DrummingCellist' Kristijan Krajncan kunt u kennen van de groep Identikit van gitarist Marzio Scholten. De in 1986 in Kranj, Slovenië geboren muzikant componeerde ook muziek voor de televisieserie De Fractie.

Zoals de titel al aangeeft combineert Krajncan zijn twee liefdes, voor de klassieke cello en de drums uit de improvisatiemuziek. Daartoe heeft hij eigen werk en composities van Johann Sebastian Bach en Alban Berg op cello opgenomen, waar hij later slagwerk aan heeft toegevoegd. Vaak speelt die percussie een bescheiden rol, accentueert ze slechts het discours. Duidelijk is zijn beheersing van de materie en de instrumenten; de dialoog tussen de twee muzikale werelden klinkt nergens geforceerd. Zijn slagwerk lijkt soms georiënteerd op de stijl van Ed Blackwell.

Ik heb het niet allemaal uitgezocht, maar ik heb de indruk dat de cellosequenties straight worden gespeeld, bijna als evenzovele springplanken voor het commentaar van de trommels, de gongs en de bekkens. Wel kan hij het karakter van de cello elektronisch manipuleren. Zo kan hij het instrument transformeren tot een soort half kwartet. Zijn eigen werk is beïnvloed door procesmatige muziek, die hij vervolgens opschudt met percussiepatronen en –accenten, die zich ogenschijnlijk weinig aantrekken van de rimpelingen van het grondmateriaal.

Twee muzikale werelden dus, die op een intrigerende wijze botsen en samengaan.

Klik hier om het album 'DrummingCellist' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.