Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Free jazz gecombineerd met harmonieuze composities

Chris Lightcap's Bigmouth, zondag 19 maart 2017, Bimhuis, Amsterdam

De formatie Bigmouth van bassist Chris Lightcap bestaat uit zeer moderne jazz-gelouterde, door de wol geverfde avant-gardisten. Muzikanten waarbij het vrije jazzidioom door de aderen stroomt. In hun thuisland Amerika behoren zij tot de gekenden van dit moderne jazzgenre.

Het huidige kwintet bestaat naast leider Lightcap uit de tenorsaxofonisten Tony Malaby en Chris Cheek, pianist Craig Taborn en drummer Gerald Cleaver. Een all-star kwintet en dat was te horen ook. Het samenspel en de gezamenlijke improvisaties van de twee tenoristen klonken als een klok. Qua toonvorming was het geluid van Malaby nogal scherp en strak in het hoge register, dat van Cheek sonoor en enigszins ouderwets. Beiden beschikken over een zeer rappe techniek, waarbij Malaby iets meer overtuigt.

Craig Taborn, regelmatig te gast in het Bimhuis, soleerde prominent en met razend snelle reeksen op de vleugel en elektrische piano en zelfs met breed verspreide notenclusters op freejazzwijze, oftewel de Cecil Taylor-methode.

Chris Lightcap tekent grotendeels voor het repertoire, dat gekenmerkt wordt door zeer melodieus gedragen muzikale lijnen. Het heeft een welhaast hymne-achtige uitstraling. Het roept reminiscenties op aan vroegere composities van freejazzpionier Ornette Coleman. Met strakke baslijnen en het dito drumwerk van Gerald Cleaver wordt er zowel gestructureerd als free gemusiceerd.

Dit concert bewees voluit dat een symbiose tussen de vroegere free jazz – denk aan Ornette Coleman, Cecil Taylor, Albert Aylor – en de hardbop van onder anderen Miles Davis, Cannonball Adderley en Hank Mobley tot sublieme en prachtige hedendaagse jazz kan leiden. Met heel veel dank aan Bigmouth.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten van de Ven.

Labels:

(Jacques Los, 3.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.