Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Christian Wallumrød Ensemble - 'Kurzsam And Fulger' (Hubro, 2017)

Opname: april 2015
Dans Les Arbres - 'Phosphorescence' (Hubro, 2017)
Opname: 30-31 augustus 2015

De Noorse pianist Christian Wallumrød nam met zijn Ensemble tussen 2001 en 2012 een vijftal albums op voor ECM en brengt nu, met een tot kwintet uitgedund ensemble, het zesde wapenfeit uit bij het eveneens Noorse Hubro. 'Kurzsam And Folger' heet het album. Na een vrij ritmische opening met 'Haksong', waarin we vooral Wallumrød uitgebreid horen, slaat het kwintet met 'Fulgsam' een totaal andere weg in. Dit nummer bestaat louter uit minimalistisch klokkenspel van slagwerker Per Oddvar Johansen. Het wordt gevolgd door 'Langsam', dat wel iets weg heeft van een volksmelodie. We horen de twee blazers, trompettist Eivind Lønning en saxofonist Espen Reinertsen in een vrijwel unisono geblazen partij, slechts afgewisseld door bescheiden slagwerk. Gaandeweg voegen Wallumrød en cellist Tove Törngren zich erbij, maar langzaam blijft het.

Maar het kan nog minimalistischer. In 'Phoniks' produceert het vijftal een Noorse klankmist die het zicht op de individuele instrumenten fors belemmert, terwijl de muziek in het korte 'Klafferas' nog het meest lijkt op een auto die niet wil starten. Zeer subtiel is ook het relatief lange 'Arpsam' waarin we Wallumrøds minimalistische pianospel horen, als een fragiel klankweefsel. Clusters van noten laat hij langzaam wegsterven, bijna als een soort van ritueel. En dan is er afsluiter 'Kurzam Und Onward', waarin een simpel pianomelodietje - zo een die je leert bij les 5 voor beginners - wordt afgewisseld met vrijwel onhoorbaar gepiel.

Ook Dans Les Arbres is geen nieuwe groep, ze bestaan reeds sinds 2004, maar hun albumproductie is niet om over naar huis te schrijven. 'Phosphorescence' is pas hun derde. Dans Les Arbres is een kwartet waarin we naast Wallumrød - die hier zijn piano heeft geprepareerd en verder de synthesizer bespeelt - gitarist Ivar Grydeland, percussionist Ingar Zach en klarinettist Xavier Charles vinden. En ook dit album kan in de kast opgeborgen worden onder de categorie 'experimenteel'.

In 'Sciure' waait een elektronische bries en in 'Fluorescent' wanen we ons in een donker pakhuis, waar van alles en nog wat beweegt en geluid maakt. Maar wat? Geen idee. In 'Laminescent' horen we wederom klokkenspel, maar nu in een veel uitgebreidere vorm. Het heeft soms wel wat weg van die Zwitserse koeien. Noorse dan in dit geval. Het langste stuk, 'Phosphorescent', is een ingenieuze klankstudie en met de spannende combinatie van wonderlijke klanken en effectief gebruik van stilte weet dit kwartet ook hier te overtuigen.

Labels:

(Ben Taffijn, 20.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.