Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Cameron Graves - 'Planetary Prince' (Mack Avenue, 2017)


Pianist Cameron Graves is afkomstig uit de coterie rond de bejubelde saxofonist Kamasi Washington. Sterker: hij is een van de oprichters van het West Coast Get Down collectief, de groep muzikanten die in Los Angeles actief is in zowel hiphop als jazz en improvisatiemuziek.

Toch is 'Planetary Prince' geen sterk album geworden. Graves is ontegenzeglijk een vingervlugge muzikant en Horace Silver en Junior Mance voelen zich vermoedelijk thuis in zijn cd-speler, sorry, op zijn Spotify-lijst. Maar zijn dynamiek is beperkt, zijn attaque eenvormig; je vraagt je af of hij piano heeft leren spelen op een 'echt' instrument of op een keyboard.

Zo vooraan als het droge drummen van Ronald Bruner jr. in de mix staat, zo ver weg klinken de blazers. Alsof ze in de kamer ernaast spelen, of, beter nog, op een naburige planeet die langzaam wegdrijft. Ze zijn duidelijk later aan de ritmegroep geplakt. Van enige interactie is geen sprake. Nochtans is Cameron Graves niet slechts de leider van de groep en haar meest prominente solist, hij heeft het album ook geproduced en gemixt, dus mag je aannemen dat het resultaat ook echt zo bedoeld was. Het heeft ook wel wat hoor, die verre solisten, iets mysterieus.

Graves werkt afwisselend met twee bassisten. Stephen 'Thundercat' Bruner klinkt lenig en levendig ('The End Of Corporatism'), Hadrien Faraud meer zangerig, à la Jaco Pastorius.

Misschien moet de pianist zijn volgende album maar eens door iemand anders laten producen. Zo'n Thundercat bijvoorbeeld – enfin, Cameron Graves kent er ongetwijfeld veel meer dan ik.

Klik hier om samples van dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 9.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.