Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Adédèjì - 'Afreekanism' (Dejafrique, 2017)


Zanger-gitarist Adédèjì noodt ons voor een rondvlucht vanaf Muntala Muhammed Airport boven zijn geboorteland Nigeria – en nog een stuk luchtruim daarbuiten. De dubbel-cd 'Afreekanism' begint met een vlot, traditioneel eerbetoon aan de almachtige. 'Oba Edumare' wordt gedragen door de Fonés Group, een verbluffend authentiek klinkend koor van zeven dames uit Nigeria, Arabië en Griekenland. Vervolgens laten meer contemporaine invloeden zich gelden, highlife, soul en jazz, maar de Afrikaanse bodem wordt nimmer uit het oog verloren.

Het album is opgenomen in niet minder dan negen verschillende studio's in de reeds genoemde landen, met een corps van niet meer dan 53 verschillende muzikanten en vocalisten. Dat het product toch een sterk gevoel van eenheid uitstraalt, is des te bewonderenswaardiger. We hebben hier geen houtje-touwtjeproduct in handen, maar een echt state-of-the-art album, waarvoor een Quincy Jones zich niet had hoeven schamen.

Mooi ook dat Adédèjì Adetayo zijn grote inspiratiebronnen allerminst geheim houdt. 'They Don’t Really Care About Us' heeft een jaren 70-soulvibe. In 'Afreeka On My Mind' etaleert trompettist Victor Ademofe, in samenspraak met rapper MC Yinka, zijn Miles Davis-chops en 'If You Don’t Like To Funk' zou niet misstaan op het repertoire van Tower Of Power. In tegenstelling tot een aantal klaagzangen op 'Afreekanism' is dit laatste nummer een zeer opgewekte bedoening.

In '17, 18, 19, Sissi', een ode dacht ik aan die vervelende groupies die altijd bij muzikanten rondhangen, lijkt Earth Wind & Fire's Philip Bailey binnen te stappen. 'Felasophy' heeft, dat ligt voor de hand, Nigeria's eigen volksheld Fela Ransome Kuti tot onderwerp. Is dat de stem van Fela die aan het begin van de song iets zegt over het Engels als voertaal in Nigeria? Overigens mag hier wel even vastgesteld worden dat Adetayo's muzikanten een stuk strakker spelen dan die van Fela destijds. Ook zijn slimme vocale arrangementjes ('C.O.P.') steken uit boven veel van wat elders op dit gebied wordt gepresteerd.

De enige feature voor de orkestleider zelf is het nummer 'Aworan Oyinkan', waarin hij begeleid wordt door Vagelis Stefanopoulos op piano. Dan is de rondvlucht voorbij, twee uur, dat is netjes en kunnen we de rauwe werkelijkheid toetsen aan het beeld dat Adédèjì Adetayo met zijn 'Afreekanism' heeft geschetst.

Klik hier om te luisteren naar een track van dit album: 'They Don’t Really Care About Us'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 26.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.