Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Vooruitblik / Jazztube
Duke Ellingtons 'Sacred Concert' naar Nederland


Duke Ellingtons van levenslust bruisende 'Sacred Concert' behoort tot het heilige der heiligen van de Amerikaanse jazzmuziek. Een ode aan de vrije geest die zijn weerga niet kent.

In zijn laatste creatieve fase wijdde de fameuze componist, pianist en bandleider Ellington (1899-1974) zich aan zijn fameuze, driedelige cyclus voor koor, solist en jazzorkest. Zijn magnum opus 'Sacred Concert' (1965-1973) wordt hoogstzelden uitgevoerd in de concertzalen. Tot nu toe. Want Het Brabants Jazz Orkest, Capella Brabant en vocaliste Deborah Carter blazen Ellingtons avondvullende meesterwerk nieuw leven in. Uitgangspunt is de stijlvolle, gearrangeerde versie van de Zweedse componist/arrangeur Örjan Fahlström.

In 'Sacred Concert' verweeft Ellington op ongeëvenaarde wijze religieuze teksten met Europese kerkmuziek, jazz en gospelzang. Een ultiem cross-over werk, waarin een vooruitziende Ellington bruggen sloeg tussen de Oude Wereld (Europa) en de Nieuwe Wereld (VS). Muziek die het puur religieuze overstijgt en een universeel spiritueel karakter uitstraalt. Niet voor niets beschouwde Ellington dit concertwerk als "het belangrijkste wat ik ooit heb geschreven". Kortom, een niet te missen concertbeleving voor jazzconnaisseurs, muziekavonturiers en liefhebbers van bezielde, grensoverschrijdende muziek.

Concertdata
30-03-2017   TivoliVredenburg, Utrecht
01-04-2017   Theaters Tilburg Concertzaal, Tilburg
02-04-2017   Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch
25-02-2018   De Doelen, Rotterdam

In de Jazztube hierboven zie je een uitvoering van het 'Sacred Concert' door het Duke Ellington Orchestra in Grace Cathedral, San Francisco, Californië, opgenomen op 16 september 1965.

Labels: ,

(Maarten van de Ven, 27.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.