Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Vooruitblik
Recht uit het hart, in het hart

Fay Claassen, cd-presentatie 'Luck Child', vrijdag 27 januari 2017, Paradox, Tilburg

De titel 'Luck Child' is afgeleid van 'Sandbox' van componiste Leni Stern, waarvoor Claassens Ierse vriendin Catriona O'Daly de tekst schreef. Het handelt over een Ierse legende, een wezen tussen een godin en een nimf dat het begrip schoonheid belichaamt wat je nooit kunt bezitten. Schoonheid die je niet vast kunt houden. Zangeres Fay Claassen draagt dit nieuwe programma op aan haar dochtertje. Het is, volgens haar eigen zeggen, het meest persoonlijke dat ze ooit presenteerde: intiem en akoestisch met alleen gitaar, piano en bas als begeleiding. Om dat vorm te geven koos zij voor gitarist Peter Tiehuis, bassist Theo de Jong en pianist Karel Boehlee. En ik moet eerlijk zeggen, ik heb de percussie niet gemist. Het deed niets af aan het ritmische deel, want dat werd helemaal opgevangen door de intonatie van haar stem en de accenten in de begeleiding van haar bandgenoten.

De eerste keer dat ik Claassen zag, een aantal jaren geleden, was in een totaal andere setting. Groot podium, grote zaal, veel afstand. En zo kwam haar optreden toen ook op mij over. Begrijp me goed, mooie vrouw, mooie stem en mooie muziek. Het is heel apart, ze zingt veelal klanken, klanklijnen en vrije noten. Ze is zeker geen gewone 'liedjeszangeres'. Maar het raakte me niet. Althans niet op de manier zoals bij dit concert. Het moet voor haar ook even wennen zijn geweest, confronterend misschien, de intense participatie van het publiek in zo'n intieme setting als op het Tilburgse jazzpodium Paradox. Het publiek zit dichtbij en de interactie is groot. Dus er werd wat gevraagd van haar als persoonlijkheid. Ze trotseerde de uitdaging en omarmde de toereiking dankbaar. Na enige aarzeling leek het alsof ze zich meer openstelde en ook haar muziek meer open ging. En dat had ook zijn weerslag op haar begeleiders. Kortom, het kwam ten goede aan de muziek!

Ook bij Tiehuis en De Jong gingen in de loop van het concert de luiken open. Met als resultaat dat de muziek ging spetteren en stralen. Een bewuste keuze misschien om saxofonist Toon Roos als gast uit te nodigen? Hij is bij uitstek een muzikant die ook fysiek heel erg aanwezig is en de muziek met zijn hele lijf uitdraagt. Hij voelt wat hij speelt en andersom. Hoe hij beweegt (hij swingt!), zijn mimiek en uitstraling; hij zorgt er voor dat het publiek de muziek ook voelt. Wellicht dat daarom de boodschap zo doeltreffend was. Het verhaal wat Claassen wil vertellen met deze nieuwe cd 'Luck Child', recht uit het hart, in het hart.

Klik hier voor foto's van dit concert door Monique van der Lint.

Vanavond staat Fay Claassen in het kader van deze cd-releasetour in Luxor Live, Arnhem. En op zaterdag 1 april treedt ze met deze band op in de Verkadefabriek, Den Bosch. Beide keren met Toon Roos als gastsaxofonist.

Labels:

(Donata van de Ven, 26.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.