Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Free jazz als vanouds

Amado/McPhee/Kessler/Corsano, woensdag 8 maart 2017, Bimhuis, Amsterdam

Het zijn de laat vijftiger jaren en de jaren zestig, zeventig en tachtig dat free jazz op zijn hoogtepunt was. In 1958 en '59 bracht pionier en altsaxofonist Ornette Coleman platen uit met als titel 'Something Else!!!!', 'The Shape Of Jazz To Come' en 'Change Of The Century'. Een regelrechte sensatie, die de jazz een totaal andere richting deed inslaan en alras tweespalt veroorzaakte bij de jazzliefhebbers. Het onder meer verlaten van harmonieën, thema's en ritmiek veroorzaakten bij velen rillingen over de rug en gehoorfobieën. De vrijheid in de jazz was echter niet meer te stuiten en andere prominente vernieuwers van de vrije improvisatiemuziek, waaronder Archie Shepp, Cecil Taylor, Albert Ayler, Sun Ra, Pharoah Sanders, werden iconen van dit nieuwe jazzgenre.

Ook in Nederland waren er al snel freejazzers te vinden op de diverse podia. Vooral het Bimhuis, ontstaan in 1974, was de plek voor avant-gardisten als Misha Mengelberg, Willem Breuker, Han Bennink en vele anderen.

Inmiddels is de animo voor de free jazz bij zowel liefhebbers als musici behoorlijk afgenomen. Het kwartet Amado/McPhee/Kessler/Corsano heeft de freejazzfakkel overgenomen en blaast het stuiptrekkende genre weer nieuw leven in. In de twee sets, die vanaf de eerste tot en met de laatste noot uitsluitend geïmproviseerd waren, herleefde deze vitale jazzstroming van weleer op zeer welluidende en magnifieke wijze. Het kwartet musiceerde meer dan voortreffelijk, uitzonderlijk geconcentreerd en de interactie tussen de muzikanten onderling was perfect. Het samenspel, gebaseerd op summiere muzikale afspraken, getuigde van grote individuele beheersing van instrumenten en idioom.

Tenorsaxofonist Rodrigo Amado imponeerde door zijn technisch vermogen op zijn instrument en het toepassen van alternatieve tonen, zoals multiphonics, false fingering en toptones. De tweede blazer – sopraansax, pockettrompet - in het kwartet, de veteraan Joe McPhee (geboren in 1939), heeft een enorme staat van dienst en een lange reeks cd's op zijn naam, in het bijzonder op het Zwitserse HatHut-label. Hij stelde zich deze avond vooral bescheiden op, zowel in de collectieven als in zijn solo's. Gelet op zijn leeftijd is dat niet zo verwonderlijk. Drummer Chris Corsano en bassist Kent Kessler vormden een magisch en bij tijd en wijle stormachtig stuwend ritmeduo. Zij musiceerden geheel in het free-jazzkader met open oor en (soms) oog voor wat gaande was in de collectieve en individuele improvisaties van beide blazers.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 21.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.