Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Bruut! doet zijn naam eer aan

zondag 19 februari 2017, Simplon, Groningen

Het recyclingproces in de muziek gaat gewoon door. Het kwartet Bruut! verwijst met zijn mix van ballads, beats en boogaloos naar het Popcorn-fenomeen van midden-jaren negentig, maar ook verder terug.

Net als op Popcorners Eddy de Clercq en Gerry Arling destijds oefent de muziek van vóór de grote jaren-zestig popexplosie een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de brute broeders. Saxofonist Maarten Hogenhuis sluit in zijn spel aan bij coryfeeën als Mano Dibango en King Curtis en glanst in zijn ballads zelfs zo zinnelijk als Benny Carter of de vergeten Freddy Gardner. Van alle jonge Nederlandse saxofonisten heeft hij misschien wel de rijkste, puurste sound. Zich beperkend tot de hals van zijn instrument weet hij daar zelfs een oudtestamentische ramshoorn aan te ontlokken.

Folkert Oosterbeek kan de prachtigste rapsodieën uit zijn Hammond laten opkringelen, maar is zeker zo effectief wanneer hij er beukende twee-noten-riffjes uit pompt. Heel goor: als samples van een allerminst gefaket orgasme. De heren zijn van alle markten thuis, dus 'walkt' contrabassist Thomas Rolff het ene moment door een klassiek klinkend jazzstuk, om zich een nummer verderop lenig als een aap door de funky schema's te slingeren. En 'let there be drums' vindt Felix Schlarmann met Sandy Williams.

De band staat in hoefijzervorm opgesteld, wat de cohesie ongetwijfeld bevordert. Kenmerkend voor Bruut! is de scherpe afwisseling in dynamiek en sfeer. De band kan zich in een relaxte groove tergend zacht door een ballad zuchten, om plotseling tachtig decibel omhoog te schieten in een afgrijselijk schuimend en swingend gebeuk. En vice versa, dus. En daarbij zo koel als een komkommer blijven, hè. Alleen aan de bewegingen van het saxofoonkoordje kon je zien dat Maartens boord een maatje of vier, vijf opzwol.

Foto's: Bruut! tijdens Stranger Than Paranoia 2013 in Paradox door Cees van de Ven.

Labels:

(Eddy Determeyer, 1.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.