Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's / Concert
Ballister - 'Low Level Stink' (Dropa Disc, 2017)

opname 22 maart 2015
Ballister - 'Slag' (Aerophonic Records, 2017)
opname 23 maart 2015
Ballister live
zondag 19 maart 2017, DE Studio, Antwerpen

Als in een koortsdroom. Zweterig lig je te woelen, onwelkome gedachten wegdrukkend. Alles tevergeefs. Dát gevoel, dat verklankt Ballister, oftewel saxofonist Dave Rempis, slagwerker Paal Nilssen-Love en cellist Fred Lonberg-Holm. Het schuurt, schrijnt, soms voorzien van een grote dosis weemoed als Lonberg-Holm vol overgave over zijn snaren krast en Rempis zijn altsax op scherp zet. Maar vaker kiest dit trio voor een soort van precisiebombardement onder leiding van een snoeihard, maar zeer ritmisch drummende Nilssen-Love.

Nilssen-Love een ritmische drummer noemen is terecht, mits we daarbij aantekenen dat hij dit ritme niet op de traditionele manier vorm geeft. Zijn solo aan het begin van het tweede stuk van de eerste set vormt een mooi voorbeeld van deze stelling. Zijn ritmiek heeft ook altijd iets ongelijkmatigs, dwars zo u wilt, wat het geheel wel zo spannend maakt. De cellosolo van Lonberg-Holm die hierop volgt is van eenzelfde ongenaakbare schoonheid, voorzien van een melodisch patroon dat lijkt te raken aan de Indiase muziek.

Memorabel in de tweede set is eveneens een solo van Lonberg-Holm. Met de achterkant van zijn strijkstok purt hij tussen de snaren, vreemde en verontrustende klanken producerend, om aansluitend gitaarlegende Hendrix naar de kroon te steken in een nietsontziende explosie van atonale klanken, feedback en distortie. Met de hulp van Rempsis en Nilssen-Love verwordt ook dit nummer weer tot zo'n grenzeloze exercitie waar Ballister zijn faam aan ontleent. De lyrische scène die hierop volgt, komt als een verrassing waarin vooral Rempis met zijn circular breathing-techniek excelleert. We luisteren ademloos. En het aansluitende, zeer hoog in het register geblazen melodietje, slechts spaarzaam begeleid door Lonberg-Holm en Nilssen-Love, is bepaald ontroerend te noemen.

En dan gaan nog een keer alle remmen los in een beukende toegift. Zo horen we Ballister graag. Dit concert werd door Sound In Motion mede georganiseerd om de uitgifte van Dropa Disc nr. 5 kracht bij te zetten. Opnamen, zowel op lp als op dvd van een concert dat Ballister twee jaar geleden gaf, op 22 maart 2015. En het toeval wil dat Rempis op zijn eigen label, Aerophonic Records, eveneens onlangs een schijf uitbracht, maar dan van het concert op 23 maart, in café OTO in Londen.

Tijdens het concert van 22 maart, dat eveneens in DE Studio plaatsvond en dat nu onder de titel 'Low Level Stink' is uitgebracht, valt eveneens de explosie aan krachten op en de tomeloze energie van dit drietal. Het lijkt verdorie wel of we in een achtbaan zijn beland. Vooral in het eerste stuk maken de heren het bont. Het tweede stuk begint rustiger. Met zo'n zangerige solo van Lonberg-Holm, waarin we eveneens oosterse klanken ontwaren. Rempis valt bij en een boeiende dialoog ontwikkelt zich, met de regelmatige slagen van Nilssen-Love op de achtergrond, tot ook hier de onvermijdelijke gekte weer toeslaat.

Ook tijdens het concert op 23 maart, dat werd uitgebracht onder de naam 'Slag' kiest het trio ervoor om maar direct in de hoogste versnelling van start te gaan, om dan in het tweede stuk 'Guisame' eindelijk wat rust te vinden. Rempis blaast hier zowaar een ingetogen partij, begeleid door zacht getokkel van Lonberg-Holm en bescheiden slagwerk van Nilssen-Love. Maar het hoogtepunt van het concert zit verderop, als Rempis een zeer intense partij blaast op een bijna meditatieve begeleiding. Het bekrachtigt de inventiviteit en veelzijdigheid van dit boeiende trio.

Klik hier om het album 'Slag' te beluisteren.

Concertfoto: Geert Vandepoele

Labels: ,

(Ben Taffijn, 31.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.