Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
Oğuz Büyükberber & Simon Nabatov - 'Wobbly Strata' (Try Tone, 2016)

Opname: 26 oktober 2014
Frank Gratkowski & Simon Nabatov - 'Mirthful Myths' (Leo Records, 2016)
Opname: 9 mei 2015

In relatief korte tijd verschenen twee albums waarop pianist Simon Nabatov zijn krachten meet met een klarinettist. In beide gevallen betreft het liveopnames gemaakt in de bekende Keulse jazzclub de Loft. Op 'Wobbly Strata' horen we hem samen met Oguz Büyükberber, op 'Mirthful Myths' met Frank Gratkowski. Beiden horen we zowel op klarinet als op basklarinet, terwijl Gratkowski op de laatstgenoemde plaat ook nog eens altsaxofoon speelt.

'Wobbly Strata' begint met 'Cross Play Averted' direct overtuigend. Nabatov zet de toon met een overvloed van kristalheldere noten en Büyükberber biedt hem al even gretig weerwoord met een wat meer melodieuze aanpak, het spel van Nabatov als het ware in goede banen leidend. Het blijkt het recept voor dit album dat, wellicht geheel vanzelfsprekend, volledig uit improvisaties bestaat. 'Calm Waters' vangt aan als een stroomversnelling. Maar na ruim twee minuten volgt dan toch wat de titel belooft: een enkele pianoaanslag en bijna voorzichtig spel van Büyükberber. Het levert een adembenemende scène op, waarin met name Büyükberber het voortouw neemt en op bijzondere wijze zijn klarinet laat zingen. Soms rustig, soms onstuimig, net als de rivier. Maar ook Nabaotov is in deze zeer onstuimige momenten aanwezig. Als een volleerd Sinterklaas strooit hij zijn noten door de Loft.

In 'Asked and Unanswered' horen we Büyükberber op basklarinet. Het is een heftig, ongepolijst stuk waarin de twee elkaar ongegeneerd naar de kroon steken. Het titelstuk 'Wobbly Strata' klinkt nogal wiebelig, wobbly met andere woorden. Staccato gespeeld, door beiden, creëren ze een niet aflatende, energieke stroom. 'Atempause' vormt de perfecte afsluiter. Nabatov horen we hier ingetogen, zorgvuldig zijn noten kiezend, terwijl Büyükberber valse lucht blaast en de kleppen van zijn klarinet als percussie inzet.

'Mirthful Myths is alleen al bijzonder vanwege het feit dat het de eerste keer is dat Gratkowski en Nabatov samen een album volspelen, terwijl ze elkaar als sinds 1986 kennen en al vele malen het podium hebben gedeeld. Maar dus nog nooit als duo. Dat deze twee musici echter volkomen aan elkaar gewaagd zijn, wordt al snel duidelijk. Opener 'Three Tamed Furies' doet zijn naam alle eer aan. In dit stuk van ruim 22 minuten is onstuimigheid troef, al zijn er zeker ook ingetogen momenten, waarop met name Gratkowski excelleert in zijn pogingen om met zijn klarinet de nuance optimaal vorm te geven. Opvallend is hoe goed de twee musici elkaar aanvoelen en hoe nauwkeurig ze elkaars bewegingen volgen. 'Cloud Gatherer Awakes' levert een briljant voorbeeld van instrumentbeheersing. We horen hier Gratkowski alles uit zijn altsax halen wat erin zit. Rauw, ongepolijst en heftig geeft hij de driftig hamerende Nabatov weerwoord.

De Griek Pan bespeelde een voorloper van de klarinet. Hij schijnt een meester geweest te zijn op het instrument. 'Pan’s Wanderlust' is goed te beschouwen als een hommage aan deze vroege klarinettist. Gratkowksi klinkt hier als een moderne Pan en weet ons eveneens met zijn kleurrijke klarinetspel te betoveren, zich bewegend tussen ingetogen en onstuimig en tussen hoog en laag.

Klik hier voor geluidsfragmenten van 'Wobbly Strata'. En hier vind je geluidsfragmenten van het album 'Mirthful Myths'.

Labels:

(Ben Taffijn, 27.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.