Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
VanBinsbergen Playstation - 'Tales Without Words' (Buzz, 2017)

Opname: 24-25 januari 2016

Corrie van Binsbergen tourde de afgelopen jaren intensief met een aantal schrijvers langs de Nederlandse podia. Zij lazen hun gedichten en verhalen en Van Binsbergen met haar medemusici zorgden voor de muzikale ondersteuning. Bekend zijn de optredens met Remco Campert en Toon Tellegen. Een aantal van die composities heeft Van Binsbergen nu bewerkt tot op zichzelf staande kleinnoodjes en samen met haar Playstation verzameld op een nieuw album. Toepasselijk 'Tales Without Words' geheten.

Het album start met het stemmige 'Night Sky', waarin we Van Binsbergen ingetogen op haar gitaar aan het werk horen, prachtig ondersteund door hoornist Morris Kliphuis en trombonist Joost Buis. Terwijl pianist Albert van Veenendaal ter ondersteuning fijne nootjes strooit. De drie stukken die de titel 'Pagan Goddess' hebben meegekregen, stralen iets mysterieus uit. Onder andere doordat Van Veenendaal zijn piano zodanig geprepareerd heeft dat deze wel iets weg krijgt van een gamelanorkest, maar zeker ook door de blazers met hun experimentele klanken. Buis voorop, maar ook Mete Erker op klarinet en Miguel Boelens op saxen laten zich hier niet onbetuigd. En Van Binsbergens solo halverwege het derde deel is evenmin te versmaden. Ook 'Dreamlike' is een soort van suite, maar dan een waarin het experiment op een inderdaad dromerige wijze centraal staat.

Maar welke titels Van Binsbergen haar stukken ook heeft meegegeven, ze hebben met elkaar de compositorische kwaliteit gemeen die we inmiddels van deze dame gewend zijn. Het zijn stuk voor stuk verhalen die ook buiten de context van de literaire avonden prima standhouden. Verhalen die geen woorden nodig hebben. De muziek zegt genoeg.

Neem het eveneens uit drie delen bestaande 'Sketches In Dark Blue'. In het eerste deel staat de gitaar van Van Binsbergen centraal, ragfijne lijnen trekkend. De andere musici reageren spaarzaam, subtiel en zeer genuanceerd. In het tweede deel horen we Eker in een solorol op klarinet, soepel en met een zeldzaam gevoel voor klankkleur. In het derde deel is de solorol wederom voor de gitaar, die hier iets ritmischer klinkt dan in het eerste deel.

'Tales Without Words' mag beslist geslaagd genoemd worden. Een album vol merendeels subtiele en impressionistische verhalen. Voor de late uurtjes.

Op vrijdag 10 maart aanstaande wordt deze cd live gepresenteerd in het Bimhuis, Amsterdam.

Labels:

(Ben Taffijn, 5.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.