Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Rich Halley / Carson Halley – 'The Wild' (Pine Eagle, 2016)

Opname: 27 juni & 27 augustus 2015

Vader Rich (tenorsax en fluit) en zoon Carson Halley (drums) gaan al bijna twintig jaar regelmatig bij elkaar zitten om een uurtje te jammen. Zonder afspraken, geen vangnet, helemaal spontaan. Voor de verandering hebben ze dat nu ook eens in een studio gedaan en het resultaat staat op 'The Wild'.

Soms is de muziek zuiver associatief: de ene noot lokt de volgende uit. Zoals in een doorgecomponeerd werk in de klassieke muziektraditie – alleen is hier sprake van spontane composities. Maar vaker dringen zich toch al gauw structuurtjes op, of is er sprake van duidelijke spanningsbogen.

Rich Halley krijgt hier alle kans om zijn rijke, goedgevulde sound te etaleren. Als je hem zou vergelijken met die onbetwiste grootmeester van de vrije associatie en de lange adem, Sonny Rollins, dan moet je vaststellen dat Halley minder vloeiend speelt en eerder op de korte baan scoort.

Rich staat tot Rollins als Carson staat tot Roach. Dat is het duidelijkst het geval in 'The Stroll', waarin Carson Halley zich een Max Roach-groove heeft aangemeten. Hij begeleidt gevarieerd, maar luistert met alle oren. Dat geldt ook voor zijn – schaarse - solowerk.

Nochtans is een uur vrij zwoegen en zwingen een tikje te veel van het goede. Liever hoor ik vader en zoon in grotere ensembles, waarin de saxofonist kan schurken tegen en zich scherpen aan andere blazers. Wel, de catalogus van Pine Eagle Records biedt wat dat betreft voldoende mogelijkheden.

Klik hier om naar 'Wild Lands' te luisteren, de openingstrack van dit album.

Labels:

(Eddy Determeyer, 16.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.