Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Maarten Hogenhuis Trio - 'Mimicry' (eigen beheer, 2017)

Opname: 2016

Saxofonist Maarten Hogenhuis, die vooral furore maakt in de hippe, funky formatie Bruut!, heeft zich met zijn trio-cd 'Mimicry' vooral begeven op het - laten we zeggen - subtiele kamerjazz-muziekgenre. Het album bevat op twee nummers na - 'The Single Petal Of A Rose/Le Sucrier Velours' van Duke Ellington en Vincent Youmans 'Tea For Two' - uitsluitend composities van Hogenhuis.

Hogenhuis heeft een prachtig intiem geluid op de altsax en soleert beheerst en technisch zeer vaardig. In het bijzonder in de ballads en het arabisch georiƫnteerde nummer 'Sonder' musiceert hij zeer ingetogen, inclusief een welhaast klassieke toonvorming. In de meer uptempo swingende nummers schroomt hij niet met vingervlugge en emotioneel geblazen licks het klassieke stramien enigszins aan te tasten. Emotie en beheersing vormen het muzikale bestanddeel van zijn speelwijze en passen uitstekend in het concept van deze cd.

Hoewel de bezetting van het trio nogal kaal is - geen akkoordinstrument zoals piano, gitaar of orgel, waardoor het geheel warmer en voller klinkt - is dat geen enkel gemis voor dit vol klinkende album. Drummer Mark Schilders en bassist Thomas Rolff excelleren in een uiterst compacte en stuwende begeleiding. Beiden spelen intensief en anticiperen zeer muzikaal op de composities en improvisaties van leider Maarten Hogenhuis.

Een extra pluim nog voor Mark Schilders, die zich totaal, zeer muzikaal en intens heeft overgeleverd aan het trioconcept.

Klik hier voor twee tracks van dit album: 'Coko' en 'Sonder'.

Op vrijdag 10 maart aanstaande wordt deze cd live gepresenteerd in Paradox, Tilburg.

Labels:

(Jacques Los, 8.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.