Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Joshua Green & The Cyborg Orchestra - 'Telepathy & Bop' (eigen beheer, 2016)


Josh Green is zo'n mannetje dat in New York achter tal van schermen aan de touwtjes trekt. Hij schrijft en produceert voor televisie, film, Broadway en meer experimenteel theater. Met zijn Cyborg Orchestra voert hij een favoriet tweedelig stuk uit, 'Telepathy & Bop', waaraan hij in 2007 begon te werken, naar aanleiding van de dood van de door hem bewonderde saxofonist Michael Brecker. In dit stuk gaan de improvisaties ongemerkt over in uitgeschreven passages. Het motiefje van vijf klimmende nootjes duikt overal op, in het ensemblespel en in de solo's. Heel sfeerrijk. Gitarist Sungwon Kims bijdrage, een soort sprokkelhout dat vluchtig op muziek is gezet, klinkt als een ode aan de abstracte jaren zeventig-collega's.

Een soortgelijke opwaartse beweging kenmerkt eveneens het openingsstuk, 'Boy & Dog In A Johnnypump'. Ook hier is Sungwon Kim de belangrijkste solist. Het orkest hobbelt over een springerig ritme en bereikt een Kentonesque bombast. Daarbij confronteert Green een traditionele rietsectie met een hedendaags strijkkwartet.

'The Lauer Faceplant, Based On A True Story' gaat verder waar Astor Piazolla ophield. Een tenorist, vermoedelijk Charles Pillow, spint zichzelf in met loops en de hele compositie voelt en ademt als een collage. Zo gooit de componist het over velerlei boegen. Er zijn echo's van Claude Debussy en Igor Stravinsky, van Eddie Sauter en van de kermis. Maar misschien kun je nog het beste met een leeggemaakt hoofd naar deze fascinerende expeditie van het Cyborg Orchestra luisteren.

Klik hier om de openingstrack van dit album te beluisteren: 'Boy & Dog In A Johnnypump'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 18.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.