Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Reinier Baas - 'Reinier Baas Vs. Princess Discombobulatrix' (BaasPex Productions, 2016)

Opname: 6-7 januari & 12 mei 2016

Wie houdt er nu niet van een goed verhaal? Zeker als het een bijna-volledig instrumentaal opera-annex-stripverhaal is. Reinier Baas (gitaar, composities en bij een paar nummers ook nog op piano) kreeg in 2015 de compositieopdracht van North Sea Jazz. Met als resultaat een nieuwerwetse opera, maar dan (bijna) zonder zang. Gespeeld door een grote bezetting, met veel blazers. Daar word je toch blij van! Naast de blazerssectie van klarinet, basklarinet, saxofoon en trompet horen we contrabas, drums en gitaar of piano. Voor de cd verder aangevuld met cello's, nóg een bas, hobo en zang (sopraan Nora Fischer).

De bijzondere bezetting alleen al is een reden om deze cd te luisteren. Maar daar blijft het niet bij. Reinier Baas heeft echt een pakkend verhaal weten te componeren. In drie aktes, net als een echte opera. Met thema's voor elk van de hoofdpersonen. Vergelijkbaar met Peter en de Wolf. Die thema's komen terug in de nummers waar de betreffende persoon een rol speelt. Uiteraard heeft prinses Discombobulatrix de hoofdrol. Maar elke keer net even anders. De snelle, soms uitermate spannende thema's die Baas heeft bedacht, worden superstrak gespeeld. Tussen de thema's blijft genoeg ruimte voor diverse solisten om te improviseren. Zeker live gebeurt dat, maar de spanning die hoort bij improvisatie is op de cd gelukkig ook aanwezig.

Het verhaal begint met het ontwaken van het dorp. Zachte, rustige muziek. Dan verschijnt prinses Discombobulatrix ten tonele. Vrolijke, dartele muziek. Drie mannen - een tovenaar, de hertog van Waalwijk en een generaal - vinden haar wel wat en strijden om haar. Melodieus, maar ook tegen elkaar ingaande melodieën, met stevige bas- en drumlijnen. De tovenaar blijkt de grootste smiecht, maar krijgt de prinses niet te pakken: ze gaat in rook op. Maar ze komt terug en revancheert zich. En hoe! Mooie melodieën en klanken worden afgewisseld met spannende, vingerbrekende loopjes. En dat door alle muziekinstrumenten heen. Niemand verschuilt zich. Het is niet alleen snel en langzaam dat met speels gemak in elkaar overgaat, ook harder en zachter wisselen elkaar af; pas als je oplet valt het op. Een knap stukje componeerwerk.

Trompettist Natanael Ramos en saxofonist Ben van Gelder zijn een genot om naar te luisteren. Net als het stuwende drumwerk van Martijn Vink. Het samenspel en de solo's van basklarinettist Jori Roelofs en klarinettist David Kweksilber verdienen een afzonderlijke en bijzondere vermelding. Dit is echt iets speciaals.

Mocht je de muziek alleen niet genoeg vinden, dan is er de mogelijkheid om de special edition te kopen: een heel mooi blikken doosje met daarin de cd, maar ook een poster, een aantal ansichtkaarten en als klap op de vuurpijl een stripboek van Reinier Baas, getekend door Typex. Deze laatste bracht eerder een veelgeprezen graphic novel uit over Rembrandt. De tekeningen uit het stripboek werden ook vertoond bij de optredens van Reinier Baas en zijn band. Wat ons betreft heeft Typex goed naar de muziek geluisterd; zijn tekeningen sluiten er prima op aan en vormen een mooie aanvulling op de toch al prachtige muziek. Sommige elementen uit de tekeningen hoor je echt terug in de muziek en andersom. Kortom, een goed verhaal om (vaak) naar te luisteren.

In de Jazztube hierboven spelen Reinier Baas en band een aantal delen uit deze cd, live opgenomen in het Bimhuis voor het VPRO-programma Vrije Geluiden.

Labels: ,

(Sabine Schols & Armand Fanchamps, 12.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.