Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Ingrid & Christine Jensen – 'Infinitude' (Whirlwind, 2016)

Opname: 3-4 juli 2015

'Infinitude' is wel een passende titel voor dit album vol eindeloze vergezichten. De gezusters Jensen groeiden op in Vancouver, van waaruit ze uitzicht hadden op een kleine tien miljoen vierkante kilometer Canada en dik zestig miljoen vierkante kilometer Grote Oceaan. Die ruimte is terug te horen op dit schijfje van nog geen twintig vierkante centimeter. Producers Jensen, Jensen en Johnston hebben een ruimtelijkheid nagestreefd die doet denken aan de arcadische ECM-producties.

Opvallend is dat de trompet van Ingrid zo mooi mengt met de sopraansax van Christine. Kwestie van DNA, wellicht. Maar die trompet, die klinkt vreemd. In mijn oren is het eerder een bugel. Wat niet zó raar is: de trompettiste speelt op een speciaal voor haar ontworpen bugelmondstuk en de beker van haar instrument heeft een 'flumpet'-model. Verder is er een fikse bak galm over het resultaat uitgestort. Daarbij passen de gezusters er voor zich niet te dicht bij de kitsch-canyon te wagen.

Er is overigens avontuur volop. 'Octofolk' begint met een duet voor contrabas (Fraser Hollins) en drums (Jon Wikan), waar zich al snel de overige instrumenten bijvoegen. Een echt tempo is er niet, eerder een 3/4-feel. Christine speelt op tenor een soort solo-onder-een-kap met gitarist Ben Monder. Heeft Wayne Shorter weleens een duet gespeeld met Jim Hall? Nou, dat klonk dus bij benadering zo.

Opmerkelijk zijn de citaten en verwijzingen. De oude ballad 'Invitation' duikt op en onder in het precieuze 'Hopes Trail', 'Trio: Garden Hour' heeft een 'O Dennenboom' in de tuin staan en Fats Wallers 'Jitterbug Waltz' komt in 'Margareta' voorbijswingen. Altijd goed, een paar oriëntatiepunten en ankerplaatsen.

Klik hier om een track van dit album te beluisteren: 'Swirlaround'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 29.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.