Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Han Bennink Trio - 'Adelante' (ICP, 2017)

Opname: 22 november 2016

In de vijf jaar van zijn bestaan is het Han Bennink Trio geëvolueerd van een groepje gezegende muzikanten van twee generaties naar een hecht en opwindend trio dat met zijn muziek een generatie of drie omspant. Want in de eigen composities van pianist Simon Toldam en rietblazer Joachim Badenhorst schemeren stokoude hits door. Tenminste, ik hoor echo's van Raymond Scotts 'Powerhouse' in Toldams 'Supertyphoon' en van Ralph Flanagans 'Hot Toddy' in Badenhorsts 'Op Sinjoorke'. Ik heb het vrij improviseren op thema's altijd bevredigender gevonden dan vrij improviseren zonder plan of score. Dat geldt hier ook voor 'My Melancholy Baby', dat nog een stuk antieker is dan 'Powerhouse' of 'Hot Toddy'.

Bennink heeft zichzelf altijd een heel traditionele drummer genoemd. Wanneer je je dat niet voor ogen houdt, zou je wellicht kunnen denken dat het concept van deze groep hem knecht, maar niets is minder waar: het zit hem als gegoten.

De muziek van het trio lijkt meer geconcentreerd, meer gefocust dan in het begin. De muziek heeft ook een meer introspectief karakter gekregen. 'Comacina Dreamin’' is kamermuziek en de twee composities van Misha Mengelberg, 'De Sprong O Romantiek Der Hazen' en 'Peer’s Counting Song', worden met gepaste empathie vertolkt. 'Adelante 2' lijkt uit de rails gelopen. Een afgekeurde take van een mislukte samba uit een niet gebruikte soundtrack van een film die er wel nooit zal komen.

Labels:

(Eddy Determeyer, 31.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.