Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
GLiTS - 'Getting Lost In Tiny Spaces' (El Negocito, 2017)

Opname: september 2015 & juli 2016

Trompettist Bart Maris is een vaste waarde in het Vlaamse muzieklandschap, die in heel verscheidene settings opduikt - meestal in de jazz en vaak met een voorkeur voor improvisatie, maar ook wel eens daarbuiten, bijvoorbeeld bij broer Piet in Jaune Toujours. Net als pianist Peter Vandenberghe maakt Maris al jaren deel uit van Flat Earth Society, de dolle, maar goed georganiseerde bende rond Peter Vermeersch. Met drummer Teun Verbruggen en bassist Kristof Roseeuw vormt pianist Vandenberghe de ritmesectie binnen FES en Too Noisy Fish daarbuiten. Als pianotrio vangen zij internationaal lovende recencies voor hun energieke en spannende muziek.

GLiTS is een ander paar mouwen, dat als project eerder aanleunt bij een paar andere samenwerkingen van Bart Maris. Zo heeft hij Krommekeer, een duo met cellist Lode Vercampt, en gaat hij graag de hort op met sopraanzangeres Sylvie De Pauw (Collegium Vocale). Allebei zijn het projecten met klassiek geschoolde muzikanten die graag het avontuur zoeken. Zin om te zoeken en een drang naar avontuur kenmerkt ook GLiTS, dat de mosterd graag lijkt te halen in de brede domeinen van zowel jazz als klassieke muziek. De vergelijking met modern klassiek dringt zich misschien op, omdat hun muziek vaak uitgepuurd is en toch voorzien van schone bogen.

Bij hun cd-voorstelling in Lokeren vertelde Bart Maris dat Peter en hij graag samen op zoek gaan naar dingetjes waarrond zij samen kunnen broddelen, tot zij er genoeg van hebben en dan weer op zoek gaan naar een volgend thema. Vandaar ook de naam: Getting Lost In Tiny Spaces. Dat gretig improviseren was toen live heel zichtbaar, dat speels zoeken klinkt ook sterk door op de cd.

Eerste track 'Chromato (1)' komt over als een stukje dat is vast komen liggen in een compositie, maar het blijft na meermaals beluisteren een speelse kracht behouden. Deze track is trouwens op YouTube te vinden met een stop-motionfilmpje dat het krachtige tekenwerk op de hoes gebruikt om de cd voor te stellen. De korte aanslag van noten en de ritmiek doen hier een beetje denken aan bands onder leiding van de meesterlijke trompettist Peter Evans, maar toch horen we op deze cd duidelijk twee andere, ook herkenbare muzikanten.

Enthousiasme en wilde speelsheid wisselt het duo af met soberheid en ingetogenheid. De avontuurlijke inslag van GLiTS maakt dat de muziek steeds weer aparte wendingen maakt, zowel in tragere als snellere stukken. Als de pianist en de trompettist, zoals in 'Brescia', een mooie melodie spelen, dan kunnen zij die deels ondergraven en verderop weer oppikken en op zijn schoonst vertolken. Of ze zich van hun meest ernstige kant tonen als zij het zuiverste of het aandoenlijkst spelen, moeten we in het midden houden. Hier en daar lijkt de muziek amper een haarbreedte af van kitsch, maar iets als 'Tiny (Bijloke)' is werkelijk heel fijngevoelig.

Behalve op prachtig gearticuleerde noten, heerlijk geschetter en zowel rustig als levendig welluidend toetsenspel trakteren de muzikanten op fijn geperste, piepende klanken, met speeksel nat gemaakte luchtstromen, alsook op aanslagen op de toetsen en de snaren in de kast van de piano. Die minder orthodoxe technieken worden vakkundig aangewend. Bij dit schijfje past eigenlijk wel het huidige motto van Radio Klara: blijf verwonderd.

De opbouw van de cd werkt daar ook uitstekend aan mee, want de kortere en langere tracks komen in zo'n volgorde dat je soms niet doorhebt dat een nieuwe track begon. Getting lost, in de zin van zich verliezen of de weg kwijt raken, kan je hier als luisteraar op fijne manieren!

Klik hier om een zestal tracks van dit album te beluisteren.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Danny De Bock, 25.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.