Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Christer Fredriksen – 'Vit' (Losen, 2017)

Opname: 25-27 juni 2016

Bij een blinddoektest zouden de kandidaten nog een zware dobber hebben aan 'Preludium', de openingstrack van 'Vit'. Een Farfisa-orgel? Niet? Maar toch wel Bach, hè? Doch Christer Fredriksen speelt sologitaar en alles stond er in één keer op, zonder overdubs of splices. Hij heeft natuurlijk wel zijn knopjes en pedaaltjes. Met loops creëert de Noorse gitarist ritmen en melodietjes. Dat gebeurt bijvoorbeeld in 'Go With The Grain', waar hij ook nog op de een of andere raadselachtige manier een basloopje onder heeft geprutst. Is dat een achterstevoren afgespeelde lus in 'I Did Nothing'?

De muziek heeft een meditatief karakter, maar is niet zo suïcidegericht als veel Noorse jazz van tegenwoordig. In 'Flow' klinkt Fredriksen orthodox, bijna als een Brits folkrockbandje uit de sixties. Het geluid van 'The Day I Lived', ik zei al, weinig zelfmoord, dat geluid is bijna tastbaar. Een monoliet die langzaam verkleurt als het zonlicht erlangs trekt.

Fredriksen lijkt lang over zijn noten na te denken, maar als hij er eenmaal een plekje voor heeft gevonden is hij zelfverzekerd en trefzeker. In 'Meditation For Tina' schuiven twee continentale platen langzaam over elkaar. De resulterende diepe trillingen voel je in je tors. Wanneer je dat proces met behulp van meditatie weet te beïnvloeden, ben je voor mij een superswami. 'Raindancer' levert een zware motregen op die voorlopig nog niet over is. Een soort witte ruis – vandaar de titel van het album?

Labels:

(Eddy Determeyer, 24.3.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.