Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws
Klara-Carrière Prijs 2016 voor Fred Van Hove


Pianist Fred Van Hove krijgt de Klara-Carrière Prijs 2016. Dankzij zijn pionierswerk groeide Antwerpen uit tot een internationale draaischijf voor vrije improvisatie, jazz, free jazz en avontuurlijke muziek. Hij kende een internationale carrière van ruim 50 jaar, organiseerde 31 edities van het Free Music Festival en streefde naar een degelijk statuut, ondersteuning en speelkansen voor muzikanten. Zijn 80ste verjaardag wordt gevierd met een festival in De Singel.

Van Hove (°1937) genoot een klassieke opleiding, maar investeerde zijn kennis en kunde in de meer geriskeerde kunst van de vrije improvisatie. In de jaren zeventig speelde hij op de legendarische plaat 'Machine Gun' en vormde met Peter Brötzmann en Han Bennink een vast trio, destijds zowat de bekendste exponent van de Europese geïmproviseerde muziek. Wars van opportunisme heeft hij zijn kunst in de loop der jaren verfijnd en uitgediept, uitgedaagd door collega's jong en oud. Zijn muziek is complex maar niet angstaanjagend, veeleisend maar ook genereus. En brandend actueel, ook diep in de eenentwintigste eeuw.

Uit het juryrapport: 'Een performance van Fred Van Hove (piano, accordeon, kerkorgel) is altijd een reis naar het onbekende. Zijn spel is onvoorspelbaar, soms als een splinterbom, soms verrassend teder. De interactie met collega's is altijd op het scherp van de snee, schijnbaar grimmig, maar warm en liefdevol.'

De Singel viert de 80ste verjaardag van de Antwerpse pianist op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari met het tweedaagse festival 'Celebrating Free Music and Minds'.

De Klara Carrièreprijs is een prijs die sinds 2001 door de Vlaamse radiozender Klara wordt uitgereikt. De prijs wil een eerbetoon zijn aan een Vlaams musicus met een internationale uitstraling. Eerdere winnaars waren onder anderen Philip Catherine en Toots Thielemans.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Maarten van de Ven, 1.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.