Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Vuurwerk van all-star kwartet

Bennink-Beets-Goudsmit-Jacobs, zondag 19 februari 2017, De Lieve Vrouw, Amersfoort

Twee generaties die elkaar gevonden hebben in een top all-star formatie. De veertigers gitarist Anton Goudsmit en pianist Peter Beets en de zeventigers drummer Han Bennink en bassist Ruud Jacobs. Muzikaal gezien was er van een generatiekloof absoluut geen sprake. Het viertal musiceerde dat de vonken er vanaf sprongen in een puur swingend mainstream idioom in combinatie met vrije escapades in zowel solo's als samenspel.

De vroegere avant-gardist Bennink vervulde een uiterst stimulerende rol in de swingende groove die het kwartet produceerde. Zeer geconcentreerd en stuwend met zowel brushes als de sticks creƫerde hij met naast hem de solide bassende Jacobs een onweerstaanbaar swingende achtergrond voor de solo's van Beets en Goudsmit. Het muzikaal plezier knalde er vanaf en was ook zichtbaar op de gezichten - veel gegrijns - van de vier mannen en merkbaar in de onderlinge hilarische verbale momenten.

Het repertoire bestond uit enkele originals van pianist/componist Misha Mengelberg, met wie Bennink zeer langdurig een duo vormde in de roerige hoogtijdagen van de free jazz. Hij vermeldde nog, zeer emotioneel, dat het niet goed ging met Misha en dat hij in het ziekenhuis lag. Naast de originals kregen enkele standards als 'Airegin', 'Angel Eyes' en 'Love For Sale' een plaats in het programma.

Naast het reeds genoemde stuwende en swingende spel van de twee oude meesters Bennink en Jacobs waren de solo's van de jongere garde, dus Goudsmit en Beets, qua virtuositeit en interpretatie adembenemend. Beiden werden door het vurige ritme opgezweept en raasden heftig en razendsnel solerend door de akkoordenschema's.

Hoewel het sinds geruime tijd gebruikelijk is dat het publiek ongeacht de kwaliteit van het gebodene en masse opstaat voor een staande ovatie, was dat in dit geval meer dan verdiend. En nu maar hopen dat de nog weinig functionerende jazzpodia - want er is wat weg bezuinigd! - deze formatie rap gaan contracteren.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 24.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.