Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Pareltjes van vakmanschap

Ben Sluijs Quartet, donderdag 19 januari 2017, JazzCase, Dommelhof, Neerpelt

Jazzcase bracht op 19 januari een uniek concert van het Ben Sluijs Quartet. In dit nieuwe kwartet, dat saxofonist Sluijs voor het eerst voorstelde op de Club Stage op Jazz Middelheim 2016, laat hij zich bijstaan door enkele gerenommeerde muzikanten van de Belgische jazzscene: de ervaren Dré Pallemaerts op drums samen met Bram De Looze op piano en Lennart Heyndels op contrabas, twee talentrijke muzikanten van de nieuwe generatie. Na Jazz Middelheim een mooie primeur in JazzCase!

Het beheerste en uiterst creatieve pianospel van De Looze, de warme basklanken van Heyndels, de uiterst subtiele percussie van Pallemaerts en daarbovenop het saxofoonspel van meester Sluijs zorgden voor een bijzonder warm concert. Lyrisch melodieuze passages wisselden elkaar af met meer uptempo nummers met aanstekelijke ritmes. Stuk voor stuk pareltjes van vakmanschap.

Het melodieuze openingsnummer 'Ice Crystal', met een mooi ritmisch begin op bas, aangevuld met subtiele pianoklanken, werd ingetogen gebracht. In 'Miles Behind' bracht Sluijs op sax, een ode aan grootmeester Miles, summier begeleid op piano en met stevige percussie. In het lyrische 'Arabe', met Ben ditmaal op dwarsfluit, groeide het aanstekelijke ritme crescendo naar het einde om ingetogen te worden afgesloten.

Het melancholische 'Sweet Dolores', een compositie van trompettist Kenny Wheeler, leek wel op het lijf van Ben Sluijs geschreven te zijn. Het nummer dreef lazy op Heyndels' warme contrabas van Lennart Heyndels en De Looze's speelse pianoklanken. In het mysterieuze en betoverende 'Mali', andermaal een feature voor de dwarsfluit, zorgden de donkere atmosferische basklanken en strakke percussie voor een stevige beat. Als toegift kregen we het dromerige 'Air Castles', een nummer met een pleidooi om nooit te stoppen onze dromen na te jagen. Mooi om de avond mee af te sluiten.

Al met al een uiterst warm concert dat voornamelijk uitblonk door vakmanschap en de ingetogen en bedachtzame manier van musiceren door de absolute top van de Belgische jazzscene.

Eind dit jaar volgt er een uitgebreide tournee met dit programma in het kader van de JazzLab-series en wordt er een cd opgenomen. We kijken er nu al naar uit!

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Robert Kinable, 20.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.