Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Louis Hayes - Alive and kicking!

Quintessential Louis Hayes 80th Birthday Celebration Band, maandag 13 februari 2017, De Singer, Rijkevorsel

De Singer in Rijkevorsel zit nagenoeg vol, de tafeltjes zijn zelfs verwijderd, met publiek dat deze levende legende aan het werk wil zien: drummer Louis Hayes. Hij debuteerde op zijn achttiende, in 1955 bij Horace Silver, werkte op zijn eenentwintigste mee aan 'Lush Life' van John Coltrane en drumde bij musici als Cannonball Adderley, Oscar Peterson, Thelonious Monk, Sonny Rollins, Wes Montgomery, Donald Byrd en Freddie Hubbard. De lijst is lang, onuitputtelijk.

En nu wordt hij op 31 mei van dit jaar 80 en heeft hij verreweg het grootste deel van zijn kompanen van toen overleefd. 80, het is dat je het weet, want geven doe je het hem niet. Trompettist Jeremy Pelt, die deze verjaardagstour heeft georganiseerd, maakt het nog eens duidelijk: Pelt is in de afgelopen 20 jaar dat ze samenspelen ouder geworden, Hayes niet.

De drummer komt vanzelfsprekend niet alleen. We noemden trompettist Pelt reeds. En vinden verder pianist Danny Grissett en bassist Dezron Douglas aan zijn zijde. Musici die de afgelopen jaren bewezen hebben dat de traditie van Hayes nog steeds springlevend is en die als geen ander weten hoe je een goede show moet neerzetten. Het kwartet presenteert ons met veel zorg en toewijding een reeks klassiekers van collega's van Hayes met wie hij intensief heeft gewerkt, zoals Byrd en Hubbard. Het zijn daarin met name Grissett en Pelt die de show stelen. Grissett met zijn trefzekere, ritmische aanslagen, aangelengd met een vleugje melancholie, en Pelt met zijn rijke en volle klank en zijn lyrische, krachtige uithalen.

Douglas en Hayes vormen de ruggengraat. Beiden verstaan de kunst van het begeleiden optimaal en kaderen het spel van Grissett en Pelt. Maar beiden kunnen ook groots swingen, zeker in hun solo's. Dat we daarbij vooral geïnteresseerd zijn in die van Hayes mag niet verbazen. En in die keren dat hij er op zijn eentje vandoor gaat, stelt hij niet teleur. Met een groots gevoel voor timing en ritme bewerkt hij zijn drumstel en dan met name zijn bekkens. Hij mag dan bijna 80 zijn, zijn scherpte bezit hij nog steeds.

Hoogtepunten zijn de ballads. In beide sets één. De eerste is het uit 1950 stammende 'I Wanna Be Loved With Inspiration'. Het kwartet wiegt je zo in slaap. Pelts' flinterdunne, ragfijne trompetspel klinkt hier bijna té mooi en ook de overige drie leden van dit kwartet doen er alles aan om de luisteraar in hogere sferen te krijgen. De tweede is een nieuwe en uit de koker van Pelt, 'Your First Touch'. Boterzacht, grenzeloos genuanceerd en zeer fijngevoelig. De blues doet de rest.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Ben Taffijn, 26.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.