Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Delfos? Gewoon doorgaan ermee!

vrijdag 20 januari 2017, Paradox, Tilburg

Je mag Rolf Delfos best een ouwe rot in het vak noemen. Met respect. Delfos speelt de alt-, bariton- en sopraansax, maar is ook componist, arrangeur, programmeur en radiomaker. Hij componeerde en arrangeerde voor verschillende artiesten en verbond zijn naam aan vele ensembles waar hij duidelijke sporen achterliet. Ik noem maar even Artvark, The Houdini's, The Jazzinvaders, Licks And Brains. Nooit eerder bracht hij een album uit onder zijn eigen naam, terwijl die behoefte er wel bestond. Hij schreef een aantal stukken die alleen gedragen konden worden door een jazzrockformatie. Zie daar! Hij vond medestrijders in bassist Udo Pannekeet, drummer Pascal Vermeer, toetsenman Berthil Busstra en gitarist Peter Heijnen. Geïnspireerd op het verhaal van een oude dame, die in plaats van een laatste chemotherapie koos voor een reis met haar zoon, ontstond de cd 'Roadtrip (For The Last 90 Days Of Your Life)'.

De klank van een altsaxofoon is over het algemeen wat scherper en gladder dan bij een tenor, maar Delfos heeft de controle om – zelfs in de ruigere passages - warm en zwoel te klinken. Vermeer had de beschikking over een blinkend nieuwe drumkit, met een groter dynamisch bereik dan we gewend zijn in de jazz, maar uitstekend geschikt voor de muziek die Delfos voor ogen had: met de vrijheid van jazz en de feel van rock. Naast Delfos componeerden ook Pannekeet, Busstra en Vermeer voor de muzikale reis op 'Roadtrip'. Krachtige muziek met een diepzinnig hart.

Je kunt wel stellen dat de ritmesectie de kern van deze band vormt. Ze begrijpen elkaar. Dat drijft en prikkelt met een enorme energie. Ook de interactie met Busstra levert mooie klankscenario's op. Deze band existeert door een combinatie van factoren. Jarenlange ervaring, maar ook durf en een frisse open blik voor nieuwe wegen. Dat maakt het bijzonder en nieuwsgierig naar meer.

Waarom een vraagteken achter de bandnaam? Op de cd hoes zegt Rolf Delfos hierover: 'How can a necessary being exist totally polluted with the possible? If this answer is not satisfying, ask yourself why I should have made this album? Well, all I can say is that I still have a lot to tell and I do hope my music speaks for itself.' Tja, mocht Delfos nog enigszins twijfelen - zoals het vraagteken zou kunnen impliceren: niet doen. Gewoon doorgaan ermee! Lekkere muziek, heerlijke band.

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 3.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.