Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Burton Greene en Donald Trump

Burton Greene & Roberto Haliffi, vrijdag 20 januari 2017, Bimhuis, Amsterdam

"Waarom geven ze me nu juist vandaag deze gig?" verzucht de Amerikaanse pianist Burton Greene tijdens het concert in het Bimhuis, doelend op de inauguratie van de 45ste president van de Verenigde Staten. Greene steekt zijn afkeer van Trump niet bepaald onder stoelen of banken op deze vrijdagavond. In Amerika gelden twee waarheden, zo houdt hij ons voor: Time is money en Money talks and bullshit walks. Zo krijgt 'Lies' van Pat Metheny een wel heel eigen uitvoering: Greene doorspekt zijn pianospel en het slagwerk van Roberto Haliffi met een hard gezongen "bla, bla, bla". En zijn eigen 'When You’re In Front Get Off My Back' krijgt in het licht van Trump ook een geheel nieuwe betekenis. Het duo speelt het met volle overgave, terwijl Greene herhaaldelijk roept: "Get off my back, you jitterbug!"

Burton Greene, hij is een legende. Presenteerde in 1968 zijn eerste album en speelde een grote rol binnen de Amerikaanse avant-garde. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam en heeft zijn muziek een veel ritmischer en melodischer karakter gekregen. Een kant van zijn muziek die hij hier in het Bimhuis met name toont. Op twee solo's na aan het begin van iedere set, waarin hij de abstractie zoekt middels bedachtzaam en weloverwogen pianospel, speelt hij zijn concert met de eerder genoemde, oorspronkelijk uit Libanon afkomstige Haliffi. Reeds 28 jaar spelen ze op regelmatige basis samen en dat is te horen. Opvallend aan dat samenspel is dat er geen sprake is van een vaste rolverdeling ritme–melodie. Beiden verzorgen allebei, dwars door elkaar heen.

En dat is een belangrijk statement gezien de soort muziek die het duo ons hier presenteert. Die bevat een zeer hoog circus- en variétégehalte en past bijzonder goed bij de politieke draai die Greene deze avond aan zijn optreden geeft. Het wordt er bijna politiek theater van. Greene's stijl heeft daarbij wel wat weg van Mengelberg en Janssen. Die beiden ook het ernstige en het luchtige met elkaar konden, respectievelijk kunnen vermengen. En net als die componisten kruidt Greene zijn muziek met legio citaten en kan hij nooit een cover gewoon spelen zoals de componist dit ooit bedoeld heeft. Zie het hierboven genoemde 'Lies' van Metheny. Maar onder die jolijt zit ook altijd een boodschap. Zoals in 'Don’t Forget The Poet' van Enrico Pieranunzi, dat het duo hier brengt met een zangerige, zuidelijke melodie en ook hier weer met indrukwekkend samenspel. Prachtig zoals de twee eendrachtig melodie en ritme vormgeven.

Totaal onverwachts sluit fluitist Tilo Baumheier op een drietal momenten aan. Onder andere in diens compositie '3 Octobre 2011', eveneens een speels stuk, met een sterk theatraal karakter. Een aangename traktatie.

Concertfoto's: Rody Mulder

Labels:

(Ben Taffijn, 2.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.