Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Rose Ellis – 'Like Songs Like Moons' (Zennez, 2016)

Opname: 7-8 oktober 2015

Roos Plaatsman is een Nederlandse zangeres die enkele jaren in New York heeft doorgebracht en daar Rose Ellis werd. Ja, Plaatsman ("how do you pronounce your last name, sweetie?"), dat rijmt op Suleiman en op Ellis Island kun je je als minder gewenste vreemdeling altijd nog terugtrekken. Je weet het niet hè, ze kicken je zo het land uit.

Is ze Amerikaanse geworden? 'You Light Up My Life' begint met "you light up like the fireflies in Central Park" en haar Engels zal er zeker op vooruit zijn gegaan. Maar verder hoor ik een singer-songwriter die gewoon haar eigen gang gaat, op een persoonlijke wijze over haar eigen verliefdheden en hang-ups zingt. Op drie na zijn de afwisselend weifelende en uitbundige liedjes van eigen snit. Rose heeft een obscure song van Billie Holiday opgedoken, 'Preacher Boy', die de Lady zelf nooit heeft opgenomen. Het klinkt nogal atypisch voor Holiday, maar ach, die heeft in gezelschap van vrienden ook 'My Yiddishe Momme' gezongen, en heel overtuigend. Maar misschien was die hedonistische hartenbreekster wel veel religieuzer dan we altijd dachten.

Heel Amerikaans klinkt in ieder geval 'Like Never Before', gebaseerd op het 'All The Things You Are' van trompettist Clifford Brown, uit 1953. Onvervalste vocalese, in de voetsporen van Eddie Jefferson en King Pleasure. Ze heeft hier zelf de achtergrondvocalen ingezongen, wat in dit liedje beter werkt dan in een aantal andere songs waar ze de gimmick heeft toegepast. Zoals in 'I Wish I Could Have Skipped Today', waarmee ze overigens wat mij betreft dan wel weer haar brevet als songschrijver heeft gehaald.

Ellis haalt haar beeldentaal onder meer uit de kosmos, toe maar ("gravity fails and the whole world trips" in 'Satellite'). Soms lijken de beelden helder, terwijl de bedoeling van de tekst toch enigszins duister blijft. Zo geeft ze je de ruimte om te associëren. Ze stelt zich heel dapper kwetsbaar op, maar is er ook voor de kwetsbaren. De baby die met 'Don’t Be Afraid' sussend wordt toegezongen heeft mazzel. Kijk, als ik haar coach was, zou ik zeggen: daar is nog een heleboel te halen, meid, in de diepte en de warmte.

Haar New Yorkse trio stelt zich dienstbaar op, treedt nergens op de voorgrond. In het genoemde 'Don’t Be Afraid' zet pianist Glenn Zaleski zich in de George Shearing-mode, waarmee deze song de meest jazzy wordt van het elftal.

Klik hier om geluidsfragmenten van dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 18.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.