Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Noah Preminger - 'Meditations On Freedom' (Dry Bridge, 2017)

Opname: 17 december 2016

Een jaar na zijn indrukwekkende album 'Dark Was The Night, Cold Was The Ground', waarmee tenorsaxofonist Noah Preminger aansluiting zocht en vond bij stokoude bluesmannen, heeft hij opnieuw een duidelijk statement gemaakt. De opnamedatum van 'Meditations On Freedom' lijkt mij niet toevallig: nog geen anderhalve maand na de verkiezing van de nieuwe Leider van zijn land.

De teneur van het album is ingetogen, de vormgeving van de muziek is zorgvuldig en er worden weliswaar 'protestsongs' gespeeld, maar de sfeer is eerder waardig dan opruiend of boos. De eerste track, Bob Dylans 'Only A Pawn In Their Game', begint als een koraal. Het geluid van de saxofonist lijkt nog harder en voller te zijn geworden. Er wordt speels van rollen gewisseld; soms zijn het de blazers die de composities op het spoor houden, terwijl de ritmesectie alle vrijheid krijgt en neemt. Er is opnieuw sprake van een associatie met het werk van altist en componist Ornette Coleman, maar diens nerveuze springerigheid vind je hier niet.

Met trompettist Jason Palmer – de band is intact gebleven - creëert Preminger soms een soort van vrije harmonieën, zoals in 'Women’s March' (voorzichtig: dit is een speedmars, dames!). In een volgend nummer, 'Give Me Love' van George Harrison, blazen Preminger en Palmer min of meer unisono, om vervolgens in een estafetteloop het solistenstokje aan elkaar door te geven. Opvallend is het 'ouderwetse' stralende geluid van de trompettist. Alle vier de muzikanten - Kim Cass speelt bas, Ian Froman drums - zitten op het puntje van hun stoel. Wit van spanning, wachtend op wat komen gaat.

Beluister een drietal tracks van dit album: 'A Change Is Gonna Come', 'Only A Pawn In Their Game' en 'Give Me Love'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 24.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.