Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Nick Finzer - 'Hear & Now' (Outside In Music, 2017)

Opname: 21 juni 2016

Toen trombonist Nick Finzer vorig jaar aan de muziek voor dit album bezig was, had hij het idee dat het over het (over)leven in New York zou gaan. Maar de politieke gekte van de tijd sloop naar binnen en zo kreeg 'Hear & Now' toch iets van een protestplaat. Of, nou, protestplaat is niet de juiste aanduiding: de muziek is niet opstandig of zo. Eerder ('Again And Again') gelaten. Een pleidooi ('Love Wins') voor de zachte krachten.

Zijn fenomenale techniek en met name zijn gruwelijke snelheid stelt hij slechts in een enkel nummer tentoon. In 'Dance Of Resistence' en 'Race To The Bottom', met iedereen in de bopstand, laat Finzer horen dat hij schatplichtig is aan J.J. Johnson en Curtis Fuller. In Duke Ellingtons 'Single Petal Of A Rose', de enige standard op het album, echoën in zijn demperwerk de grote Ellington-growlers, van Tricky Sam Nanton tot Booty Wood. Via overdubbing heeft hij hier een sobere orkestrale achtergrond gecreëerd. De pure schoonheid, dat is Nick Finzers wapen.

Sowieso heeft de trombonist, samen met mede-producer Ryan Truesdell, veel aandacht geschonken aan het totaalgeluid. Wat dat betreft is 'Again And Again' het prijsnummer. Het thema heeft een gedragen karakter, met trombone en tenorsax (van Lucas Pino) unisono, boven het nerveuze ritme van drummer Jimmy Macbride. Gitaar (Alex Wintz), bas (Dave Baron) en piano (Glenn Zaleski) hebben op deze cd bescheiden rollen, maar hier laat Wintz toch even van zich horen, in een beheerste, trefzekere solo, die het nummer nochtans leven inblaast.

Klik hier om het album 'Hear & Now' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 25.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.