Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Estafest - 'Bayachrimae' (BMC, 2017)

Opname: 1-3 september 2016

De nieuwste cd van Estafest. Vers van de pers kregen we deze in handen op 16 januari 2017, tijdens het eerste concert van de cd-releasetour bij Axes in het Eindhovense café Wilhelmina. Het is alweer het derde album van dit kwartet. Opgenomen in Boedapest en afgemixt door Chris Weeda, die veel Nederlandse jazz afmixt. Net als de vorige cd ('Eno Supo') is het een studioalbum.

Estafest is met geen enkel ander jazzensemble te vergelijken. Jeroen van Vliet, Anton Goudsmit, Mete Erker en Oene van Geel behoren tot de elite van de Nederlandse jazz; er zitten maar liefst drie Boy Edgar Prijswinnaars in deze band. Dat ze hun instrumenten beheersen, hoor je overal terug. De heren hebben een heel herkenbare stijl van spelen: je haalt ze - ook op andere cd's - er direct uit.

Live is deze band in ieder geval de moeite waard om ervoor om te rijden. Al was het maar vanwege de ongewone samenstelling: Van Vliet op piano, Goudsmit op gitaar, Erker op tenor- en sopraansax en Van Geel op altviool en cajon. Dus geen bas en nauwelijks slagwerk. Daarmee ontstaat een heel eigen klankkleur en repertoire. Daarnaast spat het plezier tijdens het spelen bij deze mannen van hun gezicht. Er is veel ruimte voor improvisatie, geen haantjesgedrag. Iedereen soleert, maar zorgt net zo makkelijk voor het fundament. Dat verklaart ook de naam Estafest: feest en estafette. Hun muziek is geen doorsnee-jazz, maar zeer zeker geen piep-knor-boink. Er is altijd wel een terugkerende melodie/thema in hun muziek te onderkennen.

Maar is dat alles ook te vangen op een cd? Uiteraard is het anders dan live. Elk liveconcert is anders, dus we waren gewaarschuwd. Maar na intensieve beluistering is er maar één conclusie mogelijk: de cd is zeer de moeite waard. Het is een echte luister-cd geworden, met veel lagen, nummers die heel ingetogen en klein zijn, maar ook composities met meer energie en een pakkende melodie. Iets rustiger dan de vorige cd's, maar wel met meer gelaagdheid, zonder saai te worden. Meer één verhaal dan de vorige twee albums.

De titel van de cd is een samentrekking van Bayaka en Lachrimae, zo lezen wij in de liner notes: muziek van de Pygmeeën uit Centraal-Afrika en Lachrimae, een compositie van de renaissance-componist John Dowland. Twee uitersten waartussen de componisten zich willen bewegen. En dat is precies wat je ook terughoort: heel veel verschillende invloeden in de muziek, maar zonder plagiaat of direct herkenbare muziekstijlen. Juist die samensmelting van stijlen is wat hun muziek bijzonder maakt. 'Bayachrimae' is een complete cd geworden, waarop wat ons betreft niet één nummer echt favoriet is. 'Ornette's Clockwork' heeft een heel catchy riff, net als 'Cookies' en 'Bright Light'. 'After The Cowboy Met The Bear', 'Polderlucht' en 'Impro 1013' zijn zeer sfeerrijk en intiem.

Estafest gaat deze week weer verder met zijn cd-releasetour: op donderdag 16 februari speelt het kwartet in het Bimhuis, een dag later staan ze in LantarenVenster tijdens Jazz International Rotterdam.

Klik hier voor foto's van het eerste concert van Estafest in deze tour bij Axes in Eindhoven door Cees van de Ven.

Labels:

(Armand Fanchamps, 12.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Lucas Niggli Sound Of Serendipity Tentet - 'Play!'

Klik op de hoes om twee tracks te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.