Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Erik Jekabson – 'A Brand New Take' (Origin, 2016)

Opname: 11 oktober 2015

Voor het merendeel is het vrij orthodoxe hardbopmuziek wat hier de klok slaat. Het Miles Davis Quintet van de jaren zestig en, in mindere mate, de elektrische band van altist Cannonball Adderley uit die periode lijken de muzikanten voor ogen te staan. In de handen van competente, creatieve muzikanten is een dergelijk concept uiteraard geen probleem en deze band uit de Bay Area bestaat uit vakbekwame jonge toonkunstenaars.

Het lekker verende ritme in het openingsnummer 'Streamlined' is het eerste dat opvalt. De bassdrum van Hamir Atwal versterkt de baslijnen van John Wiitala. Die eerste speelt licht, maar zeer levendig. Als een bantamgewicht-bokser danst hij door de muziek. In 'Blues For O' slaat hij een soort New Orleans second-line beat. Dat is niet helemaal verrassend: leider Erik Jekabson woonde en werkte vier jaar in de Big Easy. De trompettist diende ook in de bigband van tenorist Illinois Jacquet, een van de laatste jazzorkesten die echte onversneden swing speelden.

Met de referenties zit het dus wel goed bij Jekabson. Hij is geen vuurspuwende hemelbestormer: zijn stijl is overwegend ingetogen. De bugel lijkt speciaal voor hem ontworpen. Zijn liefdesverklaring in 'My Funny Valentine' haalt hij uit een fluwelen doosje. De ontboezeming gaat over in een kort duet in contrapunt met altiste Kasey Knudsen, de tweede soliste die hier de aandacht trekt. Knudsen blinkt uit in lange lijnen, die ze zonder inzinkingen of haperingen trekt en netjes afwerkt. De soli worden op deze cd overigens overwegend kort gehouden. In één of hooguit twee chorussen moet het wel gezegd zijn.

Met twee extra krachten, John Grove op trombone en tenorist Dave Ellis, is de groep sterk genoeg om een overtuigend stampende versie van 'Thriller' neer te zetten. De plaat eindigt met 'Chettie', een eigen compositie van de leider, residu van een eerder Chet Baker-project. Het thema is van zuivere wol gesponnen (gebreid?), de mijmeringen van Jekabson, wederom op bugel, en Knudsen getuigen van een zuivere liefde voor de betreurde lyrische trompettist.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 3.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.