Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Andrea Rea Trio - 'Impasse' (Losen, 2016)

Opname: 27/29 september 2015

Als ik stel dat de geest van Bill Evans vaardig is over Andrea Rea, bedoel ik niet zozeer dat de Napolitaan bewust werkt in de pastelkleurige wereld die het icoon van de jazzpiano heeft geschapen. Het is eerder de onderzoekende insteek, de manier waarop Rea zo'n thema van alle kanten bekijkt en benadert. De vormentaal is verwant, ook hier worden we geconfronteerd met plotselinge invallen en vlotte schetsjes. Ook hier die fraaie afwerking die kenmerkend is voor een gedegen klassieke training.

Het openingsnummer heeft Andrea 'De Repente' genoemd, maar dat is dan zeker het berouw van vóór de zonde: een aantrekkelijk thema walst vrolijk door zijn bewerkingen. Zo wordt ook in 'Endangered Species' het gegeven vervlochten in het geheel.

Bassist Daniele Sorrentino is slechts op een paar plekken in een traditionele rol te horen; elders huppelt, tuimelt en buitelt hij door de muziek. Eerder een hopper dan een walker dus. Hij is Rea's Scott LaFaro, speelt een trefzekere tweede stem en blijft daarbij constant in contact met de basdrum van Marcello De Leonardo. Ook die laatste speelt extravert, in een vrije groove, waarmee hij de muziek nochtans deugdelijk aardt. De geluidsbalans, gemodereerd door technicus Fabricio Frezzo, zorgt ervoor dat De Leonardo nergens storend de overhand krijgt.

Merkwaardig genoeg hebben de laatste drie nummers van dit intrigerende en niet snel vervelende album een meer orthodox karakter. 'Il Pirato' toont de zeeschuimer op een volmaakt vlakke oceaan. Het thema krijgt een lineaire, jazzy uitwerking, in degelijk 4/4. Ivan Lins' 'Rio Mayo' is een vertrouwde bossanova. Kennelijk maakt Il Pirato ook de kusten van Brazilië en met name die van Ipanema onveilig. Tot besluit mag opgemerkt worden dat het drietal zijn nummers altijd op tijd besluit, voordat oeverloosheid of scheurbeuk kunnen toeslaan.

Klik hier om een track van dit album te beluisteren: 'Endangered Species'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.2.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.