Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concerten
Gaan we weer swingen?

Nederlands Studenten Jazzorkest / Big Band Prins Claus Conservatorium, dinsdag 13 december 2016, Simplon / De Smederij, Groningen

Het aardige met die bigbands is dat je bijna altijd een volle bak hebt, met al die vrienden, vermaagden en verre nichten. Zo ook met de optredens van het Nederlands Studenten Jazzorkest in Simplon en - een paar honderd meter verderop - in De Smederij de bigband van het Prins Claus Conservatorium. Aan het gejuich kon je aflezen welk orkestlid van het NSJO in Groningen geronseld was.

Twee bigbands dus, met een compleet verschillende aanpak. Wat een luxe. Het NSJO is een monsterverbond met een strijkkwintet en zeven, acht, toen raakte ik de tel kwijt, trompetten. Ondanks die afmetingen werd er naar hartelust gefunkt en gegrooved. Arrangeur Robert Scherpenisse had een voedzame mix van drum-'n-bass, hiphop en bombast bereid, waarin hij de strijkers bedeeld had met een prominente en contrasterende plek in het geheel. Gastvocalist bij deze korte (zes avonden achter elkaar) lustrumtournee was Pete Philly. Bij de aftrap in Simplon moest je concluderen dat de timing van de rapper nog niet helemaal spoorde met die van het orkest. Het belette de aanwezigen niet er stevig de danspas in te zetten.

In De Smederij werd uit een traditioneler vaatje getapt. Orkestleider Kurt Weiss steekt zijn liefde voor componist Thad Jones niet onder stoelen of banken, maar wel op de lessenaars van zijn Prins Claus-studenten. Veel aandacht voor het coloriet derhalve. Met plastische gebaren kneedt Weiss het bij vlagen indrukwekkende orkestgeluid. De toegift 'Second Line' was min of meer geïmproviseerd. Hier initieerde de orkestleider ter plekke lijntjes voor de saxofoons en wees hij de solisten aan, die er vervolgens een vreselijk vrolijke New Orleans-gumbo van stoofden. Inmiddels stond het publiek op tafels te swingen.

Is de bigband summa summarum het medium om het jonge volkje weer aan het dansen (├ęcht dansen bedoelen we) te krijgen? Het zou zomaar kunnen.

Klik hier voor foto's van het concert van het Nederlands Studenten Jazzorkest in Simplon door Zoltan Acs.

Labels:

(Eddy Determeyer, 9.1.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.