Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Verhalen uit Rusland

David Berkman Trio + jamsessie, dinsdag 17 januari 2017, De Smederij, Groningen

"Het eerste nummer was 'I Hear A Rhapsody', dat we vandaag in de Standard Memorizing Class hebben behandeld. Als je het je niet meer herinnert, wel...", sprak pianist en New Yorker-come-to-Groningen David Bergman. Tegenwoordig vraagt De Smederij toegang, maar dankzij de studentvriendelijke prijsstelling was de ruimte weer goed gevuld met een delegatie van het internationale studentencorps van het Prins Claus Conservatorium.

Wat voor vlees we dit jaar in de kuip hebben bleek na de pauze tijdens de jamsessie. Die gastjes (m/v) zijn stuk voor stuk echt op z'n minst competent en een enkeling steekt er nu al duidelijk bovenuit. Neem tenorist Ivan Baryshnikov, die ondanks zijn bescheiden geboortejaar al veel heeft geabsorbeerd van de Oude (Hard)Bop Meesters. Onder meer hoe hij een melodische lijn op- en uitbouwt, een chorusje of vier zonder zwakke plekken, discontinuïteiten of stoplappen. Laat die Russen maar verhalen vertellen.

Basveteraan Bert van Erk staat erom bekend dat hij graag in gesprek raakt met de drummer van dienst. Ilya Blazh vervulde die laatste functie, geholpen door grote oren, met verve. Fascinerend om te zien en te horen hoe die unie tot stand kwam en hoe die zich opsplitste in een dialoog.

Het hoofdmenu betrof een muzikale vergadering van drie docenten. Behalve Berkman waren dat drummer Steve Altenberg en bassist (en jazzcoördinator) Joris Teepe. Altenberg was voortdurend in beweging, letterlijk en figuurlijk: hij gaf het harmonische spel van Berkman reliëf en een snufje extra soul. Dat kon geen kwaad in een programma dat behalve uit originals uit standards van onder anderen Horace Silver en Benny Golson was opgetrokken.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.1.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.