Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Kolkende ritmes in een compromisloze muzikale opvatting

Sons Of Kemet, donderdag 19 januari 2017, Bimhuis, Amsterdam

Sons Of Kemet bestaat uit een line-up met de meest vooruitstrevende 21e eeuwse talenten uit de Britse jazzmuziek. Bandleider, componist, saxofonist en klarinettist Shabaka Hutchings heeft zich vernoemd naar een Nubische farao-filosoof. Hij is ook bekend van formaties zoals Shabaka And The Ancestors en Yussef Kamaal. Hutchings brengt zijn visie op muziek in Sons Of Kemet, samen met de bandleden Tom Skinner en Seb Rochford op drums en met Theon Cross op tuba (in het Bimhuis wordt Rochford vervangen door Maxwell Hallett). Het in 2014 verschenen debuutalbum 'Burn' kreeg in 2015 een opvolger met 'Lest We Forget What We Came Here To Do'.

Bij een groep die bestaat uit twee drummers, een tubaspeler en een saxofonist is sprake van een uniek concept. Het solide fundament dat de beide drummers neerleggen is niet alleen origineel; de krachtige synchroon pulserende Afrikaanse grooves en het niet zelden extatische percussiewerk doen de zaal zinderen. De afwisselend swingende, onheilspellende, agressieve en soms zelfs ongemakkelijke dynamiek zorgt voor een aanvallend ritmische modus. De rol van Theon Cross op tuba is al even vermeldenswaardig. De door hem aangelegde baslijnen zijn ronduit funky. Ook verlevendigt hij ogenschijnlijk met speels gemak het groepsgeluid met heroïsch gespeelde solo's. Met grommend, brullend en gillend geproduceerde oergeluiden baant hij voor zichzelf, en zijn kolossale instrument van messing, een weg door de mysterieuze duisternis. De avontuurlijke verbinding van ritme en melodie zorgt voor een kokend en dampend eclecticisme. In deze overdonderende muzikale smeltkroes komen wilde Caribische varianten zoals calypso en ska samen met ethno jazz uit Afrika en zware free-jazz flarden en marsmuziek uit New Orleans. Deze intercontinentale en doordenderende muzikale trein stopt slechts één keer voor een verplichte pauze.

Bijna terloops introduceert leider en rietblazer Shabaka Hutchings zijn bandleden. Maar de innemende en ongekroonde Britse koning van de saxofoon getuigt in zijn vurig spel van een niet aflatende dadendrang. Spiritualiteit vormt de basis voor zijn opvatting en zijn spel. Het is een zegen dat 'comfort' in zijn woordenboek niet voorkomt. Strijd en het nemen van risico's zijn opgesloten in zijn spel. De muzikale elementen dansbaarheid en trance zijn onlosmakelijk verbonden met het saxofoonspel van Hutchings. In de opening schakelt hij dertig minuten lang moeiteloos over van een calypso naar de free jazz in het spoor van Albert Ayler. En vervolgens strijdbare marsmuziek te laten cumuleren in een overweldigende psalm. Slechts eenmaal laat de tenorsaxofonist de teugels vieren met een ballad. Om daarna weer gevarieerd en stormachtig, van apotheose naar apotheose, zijn saxofoon te laten gillen en gieren. De muziek van Sons Of Kemet genereert een almachtig en energiek collectief geluid, maar de individueel hoogstaande solo's zijn de spreekwoordelijke kersen op de taart.

Klik hier voor foto's van het concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 29.1.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.