Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een prachtige ode aan Rotterdam

New Rotterdam Jazz Orchestra, vrijdag 13 januari 2017, Paradox, Tilburg

Voor de vijfde keer op rij, het begint reeds een aardige traditie te worden, het nieuwjaarsconcert van het New Rotterdam Jazz Orchestra in Paradox, Tilburg. Na vier jaar met een gastsolist dit concert verzorgd te hebben, speelt het orkest nu het eigen repertoire. En wat voor repertoire! Als variatie op de beroemde Zeeland Suite componeerden de leden afgelopen zomer de Rotterdam Suite. Niet zomaar. De reden was 75 jaar wederopbouw en dat vraagt om een feestje. Welnu, dan ben je bij dit orkest aan het goede adres, het speelplezier knalt ervan af. En verder zijn de composities die de Rotterdam Suite vormen stuk voor stuk zeer melodieus en vol muzikale afwisseling. Composities die de bruisende, multiculturele stad die Rotterdam is alle eer aandoen.

De twaalfkoppige bezetting is daarbij van grote waarde. Met vijf keer koper, vier keer rieten en een ritmesectie kun je een prachtig, vol geluid neerzetten. Wat dan ook regelmatig gebeurt. Maar de solo's zijn evenmin te versmaden. Die van gitarist Reinier Baas in 'Wall Relief', te midden van de zacht wiegende rieten; die van trombonist Louk Boudesteijn in 'Aqua Popolus', vergezeld door zachte zang door de overige leden en die van Miguel Boelens op altsax en Rob van de Louw op trompet in 'Waar Een Trein Mij Heen Leidt', dat in een arrangement is gegoten dat wel wat aan de jaren twintig van de vorige eeuw doet denken. Andere nummers haken eveneens aan bij de geschiedenis van de jazz. Zo is de ode aan de nieuwe markthal, 'Cornucopia', duidelijk schatplichtig aan de swing, mede dankzij het ritme - het is niet voor niets geschreven door drummer Mark Schilders - en wanen we ons in 'De Laurentius Kerk' tussen een fanfare, inclusief opwekkende trompet en maatslaande drummer. En dit alles voordat een contemplatieve fase zijn intrede doet, het gaat tenslotte over de kerk. Lang kan dat met dit orkest natuurlijk niet duren en een pittig duet Baas–Oswald (tenorsax) brengt ons dan ook al snel in andere sferen.

Naast de Rotterdam Suite komen een aantal andere stukken voorbij. Zij hebben hun geschiedenis in een van de andere groepen waarin de leden van het New Rotterdam Jazz Orchestra spelen. 'Camels' van Bart Wirtz, hier met een vurige solo van Tini Thomsen op baritonsax; 'Waterboarding' van Boudesteijn met een al even opwindende solo van Boelens op tenorsax en het intieme 'Untold Story' van bassist Johan Plomp, met een prachtig basloopje en een ten hemel schreiende tubasolo van Frans Cornelissen.

Afsluiten doen we met 'Oso', Surinaams voor 'thuis'. Trompettist Jan van Duikeren brengt hiermee een stevig gekruid eerbetoon aan het multiculturele Rotterdam en de Surinaamse afdeling in het bijzonder. Want dat is wat de stad zijn thuis maakt. Niet de gebouwen, maar de mensen. Het is maar dat u het weet!

Foto's: Louis Obbens

Labels:

(Ben Taffijn, 22.1.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.