Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
All Ellington – en een beetje Boeren

donderdag 29 december 2016, Bimhuis, Amsterdam

Met enig misprijzen zat een oudere Ellingtonfan naar het drumwerk van Michael Vatcher te kijken. Nochtans hield die zich voor zijn doen donderdagavond rustig. Ook de slagwerkers van pianist, componist en bandleider Duke Ellington bleven doorgaans in de luwte. Voor Sonny Greer was het niet elke avond Oudjaarsfeest, zoals bij het orkest van Benny Goodman, met de zwetende en opzwepende Gene Krupa achter de ketels. Maar anders dan Greer heeft Vatcher er een handje van de ritmische flow te breken met bokkige zijsprongen en impulsieve interjecties. Dat is natuurlijk het hele eieren eten: All Ellington is een Nederlands orkest – al is het merendeel van de muzikanten niet hier geboren. Dat houdt in dat de inspiratiebronnen minstens tweeledig zijn. De Ellington-canon én de impro-traditie zoals die in Nederland en de rest van Europa de afgelopen vijftig jaar vorm heeft gekregen.

In de ritmesectie was dat nog het duidelijkst. Bij pianist Oscar Jan Hoogland zul je vergeefs speuren naar sporen van Ellingtons elegante, verfijnde melodievorming. Hoogland is meer van de ritmische accenten en de gehamerde herhalingen. Maar hij weet ook rechtstreeks echte melodieën te ontlokken aan het binnenwerk van de vleugel. De meesten van zijn klaviercollega's houden zich wat dat betreft bij het plaatsen van al dan niet grappige accentjes.

Een compositie als 'Strange Feeling' werd voorafgegaan door piepjes en knarsjes die je typisch Europees zou kunnen noemen en werd uiteindelijk ook weer ontbonden in losse pixels. Maar het arrangement daartussenin was wonderschoon. Iets dergelijks gold voor het merendeel van het gespeelde materiaal. Cornettist en leider Eric Boeren had de handicap dat hij slechts zes blazers tot zijn beschikking had, in plaats van Ellingtons dertien of veertien krachten. Maar Duke kon natuurlijk ook prima een compleet orkest toveren uit drie of vier blazers. Incidenteel gebeurde dat hier ook, het laten samensmelten van rieten en koper.

Ellington had op zijn concerten ook altijd ruimschoots ruimte ingeruimd voor zijn solisten, in de vorm van specifieke concerto's. Die ontbraken in het Bimhuis, al werd er uiteraard wel gesoleerd. Boeren zelf was te horen in een lange solo met demper, maar de solist die de meeste indruk maakte was baritonsaxofonist Giuseppe Doronzo. Zoals Harry Carney bijna een halve eeuw de hoeksteen van de Ellington-band was, zo domineerde ook Doronzo All Ellington. Een duidelijk geval van reïncarneyatie. Tot en met het circulair geblazen coda van 'Sophisticated Lady'. Griezelig, hoor. De rietsectie, met Gideon Tazelaar en Natalio Sued, maakte sowieso de meeste indruk. Mooi romig, mooi homogeen, mooi van coloriet en mooi zacht, als het arrangement dat eiste. Die microfoons die erbij stonden maakten niet zoveel uit: de band bepaalde zijn balans akoestisch – lekker ouderwets.

Dat er een contingent echte Ellingtonkenners in de uitverkochte zaal zat had te maken met de bijeenkomst, eerder op de dag, van de fanclub.

De Dutch Ellingtonians, op volle sterkte doen er ook zeven Belgen mee, zijn een jaar geleden op initiatief van Louis Tavecchio en Piet Schilte opgericht. Simpel omdat het uiterst plezierig is je liefde voor de heilige hertog met andere aanbidders te delen. Zo luisterde een select gezelschap in een zaaltje net buiten Amsterdam naar elkaars ontboezemingen, herinneringen en inzichten. Tenorsaxofonist Ad Oud legde uit hoe hij spelenderwijs steeds dichter bij de kern van 'All Too Soon' komt. Het gezelschap luisterde naar uitvoeringen van Ellingtons composities door Simon Rattle en Joe Jackson en keek naar de Duke aan de Côte d'Azur en in Parijs. Met close-ups van altsaxofonist Johnny Hodges, die de beste oogjes van de business had. Daar in die spleetjes hield hij alles in de gaten: de leider, zijn medeblazers, alle mooie dames in de zaal.

Alvast voor uw nieuwe agenda: Duke op het Diemerplein, in Diemen, op 11 juni. En Louis Tavecchio presenteert Ellington dinsdag om de veertien dagen op de Concertzender. Alle inlichtingen omtrent de activiteiten van de Ellingtonians: contacteer Piet Schilte.

Foto's: Maarten van de Ven & Cees van de Ven

In de Jazztube hierboven zie en hoor je All Ellington live in Zaal 100, Amsterdam, op 17 december 2015. Ze spelen 'The Village Of The Virgins'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.1.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.