Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's / Tapes
Kabas - 'Abel' (El Negocito, 2016)

Jukwaa - 'Harbinger Of Imminent Ruin' (El Negocito, 2016)
Jan Daelman, Dirk Serries & Thijs Troch - 'Daelman/Serries/Troch' (Tombed Visions, 2016)

Jan Daelman en Thijs Troch. We kennen de beide heren van het duo Keenroh en het daaruit voortgekomen Keenroh XL, waarin ze bewezen het vak van de vrije jazzimprovisatie, ondanks hun nog jonge leeftijd, reeds op hoog niveau te beheersen. Vooral het debuut als duo, met die subtiele combinatie van piano en fluit, was een schot in de roos. De heren hebben echter meer in hun mars, zo bleek de afgelopen maanden.

In Kabas vinden we ze in goed gezelschap van bassist Nils Vermeulen en drummer Elias Devoldere en op hun gezamenlijke album 'Abel' staat, evenals bij Keenroh het geval is, het experiment centraal. In het nog geen twee minuten durende 'Gilles' horen we Daelman wonderlijke, maar ook onheilspellende geluiden uit zijn fluit puren, waarna de rest van het kwartet bijvalt in een chaotisch klinkende constellatie. In 'Monocle' gaat het er wat beheerster aan toe. Hier staat het klankonderzoek centraal. Vermeulen laat zijn bas vervaarlijk krassen en Daelman wijkt hier uit naar de onderste regionen van zijn klankpalet. Dit terwijl Devoldere en Troch hier zorgen voor meer dan accenten om tot een spannend geheel te komen. 'Ex Id 3' levert ons een onstuimig om zich heen slaande Devoldere in duet met Vermeulen, die hier om het contrast te vergroten de strijkstok hanteert en een bijna klassiek geluid produceert.

Voor Jukwaa ging Troch vreemd, want maatje Daelman is hier niet van de partij. Wel Vermeulen. En de rest van de line-up verraadt dat het hier om wat steviger muziek zal gaan. Zo kennen we saxofonist Otto Kokke van Dead Neanderthals en zijn gitarist Jonas Van den Bossche en drummer Sigfried Burroughs eveneens musici die we niet in eerste instantie met jazz associƫren. En ja, het klopt. Op 'Fantome' blaast Kokke ijle, piepende notenslierten op zijn sopraansax en zorgt Burroughs voor een behoorlijk straf tempo. Maar het kan nog bonter. In het titelnummer 'Harbinger Of Imminent Ruin' waait de geest van de punt en in 'Rose' en 'Blossom' zet het kwintet je met hun titels helemaal op het verkeerde been. Want dit is pure metal jazz, voor de meer avontuurlijke geesten onder ons, zoveel is wel duidelijk.

En tot slot zijn daar de twee recent verschenen cassettes, met in totaal twee uur(!) muziek - ook verkrijgbaar als download voor diegenen die niet langer de beschikking hebben over zo'n prehistorisch apparaat om deze dingen af te kunnen spelen. Hierop vinden we Thijs Troch en Jan Daelman in gezelschap van gitarist Dirk Serries.

De eerste cassette is voor twee duo's, met Serries als constante factor. Pure improvisatie is wat we hier krijgen. In het duo met Daelman, hier voor de verandering op altsax, gaat het er daarbij redelijk stevig aan toe en horen we Serries ook op geheel andere wijze dan we meestal van hem gewend zijn. Het is Daelman die hier de toon zet. Pas helemaal tegen het einde, Daelman is inmiddels overgestapt op fluit, krijgt de muziek een meer ambient karakter. In de set met Troch gaat het er rustiger, subtieler aan toe en horen we de beide musici met name als creatieve klankkunstenaars, elkaar aftastend, in een serie improvisaties met elk een andere sfeer.

De tweede cassette bevat een registratie van een concert dat het trio gaf in De Singer, Rijkevorsel op 17 november 2015. Op de eerste kant vinden we een al even subtiele improvisatie, waarin de lange, ambientachtige lijnen opvallen van Daelmans fluit en Serries' gitaar. Op de tweede kant heeft Serries duidelijk de leiding. Dit is muziek die het beste aansluit bij wat we van de man kennen: duistere, atmosferische muziek.

Beluister de hierboven beschreven albums en tapes van Kabal, Jukwaa en Daelman/Serries/Troch.

Labels:

(Ben Taffijn, 11.1.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.