Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
Jens Maurits Orchestra - 'They Do It For A Reason' (Suite, 2016)

Opname:december 2015
Philémon Le Chien Qui Ne Voulait Pas Grandir - 'Philémon Le Chien Qui Ne Voulait Pas Grandir' (Suite, 2016)

Enige maanden geleden maakten we kennis met het in Brussel gevestigde kersverse label Suite, dat zijn eerste twee releases presenteerde. De eerste betreft het album van het Jens Maurits Orchestra, het tentet van drummer en componist Jens Maurits Boutery, met de veelzeggende titel 'They Do It For A Reason'. De cd gaat vergezeld van een 90 pagina's tellend fotoboekje, waarin als een soort van stripverhaal de avonturen worden verteld van Jean-Godefroy, een karakter gebaseerd op het werk van Robin Dunbar, een antropoloog en evolutionair psycholoog.

Het Jens Maurits Orchestra bestaat uit de voorhoede van de Belgische experimentele muziek en kent leden als euphoniumbespeler Niels van Heertum en gitarist Benjamin Sauzereau. De muziek van dit orkest doet opvallend klassiek aan en is overwegend rustig en ingetogen van aard. Boutery blijkt een volwaardig componist en doorstaat de vergelijking met veel hedendaags gecomponeerde muziek met glans. Een componist ook die de mogelijkheden van dit tentet optimaal benut en de rijke orkestratie maximaal uitbuit. Zoals in 'Episode 1', waarin we vergast worden op een subtiel duet van Van Heertum met pianist Dorian Dumont en in 'Endorphins' waarin Sauzerau's zacht vibrerende gitaarspel de show steelt. Maar dit orkest heeft ontegenzeggelijk ook een speelse kant, passend bij het verhaal van Jean-Gedefroy en een zin als: "He should know better then to eat unripe fruit", vergezeld van een foto (van Lisa Gambey) van twee honden op schommels. Humor die ook terug komt in 'Proteins'. Hier in de vorm van een bijna melig repeterend melodietje, die de luisteraar een glimlach ontlokt.

Bijzonder is ook 'Episode 4'. En dan met name vanwege de tegenstellingen. Hoe het ronduit romantische melodietje langzaamaan wordt omgezet in onvervalst ritme. En dat niet alleen, we horen hier ook nog eens Sauzereau in een solo die op een stevig rockalbum niet zou misstaan. Een groter contrast is bijna niet denkbaar. In het laatste stuk, 'Episode 7', strijden melancholie en een positieve blik op de toekomst om de voorrang, machtig verklankt in een samenzang van het tienkoppig ensemble.

De tweede release betreft een cd van het sextet Philémon Le Chien Qui Ne Voulait Pas Grandir. Of in het Nederlands: Philemon, de hond die niet zou opgroeien. Een wat vreemde naam voor dit sextet, waarin we twee musici tegenkomen die we ook al in het Jens Maurits Orchestra zagen: Sauzereau en Dumont. Verder aangevuld met Mathieu Robert op sopraansax en, heel opvallend, drie strijkers. Benoit Leseure op viool, Nicole Miller op altviool en Annemie Osborne op cello. Met het eerste nummer van de plaat 'La Ville Verticale' zet het sextet direct ritmisch en meeslepend in, waarbij Dumont voor de nodige tegenspraak zorgt om het geheel levendig te houden. Dat ritmische, hier zelfs bijna dansbaar, vinden we ook in 'Taco'.

Opvallend op dit album is het verhalende, bijna filmische element. De strijkers spelen daarbij een belangrijke rol en zorgen op menig moment voor een klassieke sfeer. Meer nog dan 'They Do It For A Reason' is dit een cd waarop de harmonie overheerst. Maar de twee componisten, saxofonist Robert en gitarist Sauzereau, weten tevens voldoende afwisseling te creëren om te kunnen blijven boeien.

Suite maakt met deze beide albums een vliegende start. Als dit niveau een constante blijkt te zijn, staat ons nog heel veel moois te wachten.

Klik hier om 'They Do It For A Reason' te beluisteren. En hier kun je het album 'Philémon Le Chien Qui Ne Voulait Pas Grandir' horen.

Labels:

(Ben Taffijn, 27.1.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.