Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Shabaka And The Ancestors - 'Wisdom Of The Elders' (Brownswood Recordings, 2016)


De laatste keer dat ik tenorist Shabaka Hutchings zag, stond hij solo te blazen met zijn rug naar een vitrinekast. Terwijl alle glazen en borden uit volle borst meezongen en –rinkelden, naderde de beweeglijke muzikant gedurende de duur van de performance de kast soms tot op een centimeter. Maar net zo goed als een beetje danser nimmer op andermans tenen zal trappen, kende Hutchings elke milliseconde zijn coördinaten.

Hier zijn de coördinaten 26012' ZB en 2804' OL: Johannesburg. Met een cast van zeven lokale muzikanten nam de in 1984 in Londen geboren blazer een album op dat niet zozeer een Zuid-Afrikaanse of een Engelse sfeer ademt, als wel een universeel karakter heeft. De leider klinkt hier beheerst; hij gebruikt weinig vibrato, zijn sound is traditioneel en puur. In het nummer 'Give Thanks' echoot een Albert Ayleriaanse geëxalteerde zangerigheid. Samen met vocalist Siyabonga Mthembu trekt hij in 'Mzwandile' unisono lijnen, zó scherp geëtst dat ze wel gelezen moeten zijn. Mthembu duikt her en der in nummers op, gelijk een dwalend spook.

Buiten Hutchings is de belangrijkste muzikant hier bassist Ariel Zamonsky (de enige wiens achternaam niet met een B begint). Hij is een belangrijke vormgever van de muziek en de primus inter pares van de ritmesectie. Zijn lijnen zijn onverbiddelijk. In 'The Sea' genereert hij samen de saxen een deining waar je je gaarne aan overgeeft. Ook in het onderdeel 'trance' heeft hij een aandeel.

Misschien is het werk van Shabaka Hutchings in de Sons Of Kemet en The Comet Is Coming wel sterker, expressiever. Nochtans lijkt mij 'Wisdom Of The Elders' een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van deze belangwekkende saxofonist. Code Oranje.

Klik hier om vier tracks van dit album te beluisteren: 'Mzwandile', 'Joyous', 'The Observer' en 'Natty'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 26.1.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.