Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Dog Life - 'Dog Life' (Omlott, 2014)

Opname:15 november 2013

Door de duivel achterna gezeten. Dat was de associatie die ondergetekende had bij saxofoniste Anna Högberg tijdens het concert van Dog Life als onderdeel van een Oorstof-programma in mei van dit jaar.

Bij het beluisteren van het reeds in 2014 verschenen album doemt hetzelfde beeld op. In 'New Public Management' horen we Högberg met een alarmerende, verontrustende toon, ingebed in het rauwe drumspel van Mårten Magenfors en het stuwende basspel van Finn Loxbo. Opzwepend, anders kunnen we het niet noemen. In 'Bakgrundsmusik' - Zweeds voor achtergrondmuziek - is de klank van Högbergs altsaxofoon bijna klagelijk, schrijnend, met een mooi ongepolijst randje en naar het einde toe bijzonder explosief, mede dankzij de ritmesectie. Als dit achtergrondmuziek is, dan ben ik benieuwd wat dan voorgrondmuziek is bij Högberg. Het vrij lange 'Piston Honda' is niet minder explosief. Hoogtepunt hier is de dumsolo en het bijna zenuwslopende spel van Högberg, hier op baritonsax.

En dan dat pompende, overweldigende, hypnotiserende ritme in 'Cigg Eller Filter' (sigaret of filter), komend in een niet aflatende stroom noten. En laat u niet misleiden door 'Waltz For Bubby'. Hier geldt hetzelfde als met die achtergrondmuziek. Het is allesbehalve een wals, dit trio houdt helemaal niet van dit soort rustige dansen. Het betreft hier louter een nieuwe uitbarsting van klanken. In afsluiter 'Barrikad' (gebarricadeerd) is wederom een grote rol weggelegd voor de drums. Een strak en hoekig ritme legt Magnefors hier. Dwingend qua structuur. Högberg stuitert er krachtig tussendoor, hoge noten blazend op haar alt. Gebarricadeerd? Ik niet!

Klik hier om naar twee tracks van dit album te luisteren: 'Piston Honda' en 'Cigg Eller Filter'.

Labels:

(Ben Taffijn, 8.1.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.