Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Concert
Bart Wirtz - 'Beneath The Surface' (Coast To Coast, 2016)

Bart Wirtz Quintet live
woensdag 21 december 2016, De Bussel, Oosterhout

Met zoveel jazz op de grotere podia zouden we bijna vergeten dat er, gelukkig, ook nog op heel wat andere plaatsen prima jazz te beluisteren valt. Zoals in het Brabantse Oosterhout, waar onder de poëtische naam 'Liever in de Kluiz dan ThuiZ' – in een voormalige archiefruimte, vandaar de naam - iedere derde woensdag van de maand jazz klinkt. Ditmaal die van altsaxofonist Bart Wirtz, die enige maanden geleden zijn nieuwe album 'Beneath The Surface' ten doop hield. Op dit album is Wirtz een nieuwe weg ingeslagen, of eigenlijk een oude. Want eindelijk is hij gaan doen wat hij altijd al wilde. De muziek spelen die hem het meest na aan het hart ligt en die bestaat uit een synthese van jazz, rock en funk. Muziek waarin hij zich even schatplichtig toont aan Miles Davis als aan Prince en waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de elektronica in handen van alleskunner Frank Wienk.

De muziek leent zich uitstekend voor op het podium - in dit geval voor een keer dan van de grote zaal van theater De Bussel, waar wij als bezoekers deze avond eveneens plaats mogen nemen – en werkt wel zo aanstekelijk. Nummers als 'Yusef', 'Minor Robots', 'Beta Blocker' en 'French Press & A Bottle Of Coke' weten de luisteraar mee te slepen door de aantrekkelijke groove, maar bovenal door het frisse en puntige geluid van Wirtz en het soulvolle spel van toetsenist Emiel van Rijthoven, vooral als hij met die vroeg-jaren-zeventig klank zijn Fender Rhodes bedient.

Maar de cd biedt zeker een meerwaarde, met name vanwege de uitgebreidere instrumentatie en de gastvocalisten. Zo horen we op het eerdergenoemde 'Minor Robots', het openingsnummer van de cd, Mete Erker, die het podium helaas niet haalde, op basklarinet in het repeterende basispatroon, terwijl Wirtz bij de melodie ondersteuning krijgt van gasttrombonist Loek Boudesteijn. Daardoor wint de compositie beslist aan zeggingskracht. Op het aantrekkelijk swingende 'Beta Blocker' horen we naast gitarist Lucas Meijer de beide zangeressen Ntjam Rosie en Ai Ming Oei, wat bijna vanzelfsprekend een andere sfeer geeft aan het nummer. Wel valt op dat deze en soortgelijke composities qua sfeer beter tot hun recht komen op het podium dan op de cd.

Vermeldenswaard zijn verder 'Beneath The Surface' en 'Growth & Change' met een gastrol van rapper Soweto Kinch, waarmee Wirtz andermaal laat horen niet in een hokje te willen passen. De manier waarop Wirtz hier jazz, hiphop, soul en funk met elkaar vermengt is verfrissend en laat zien dat de jazz nog steeds, het is bijna 2017, springlevend is.

Concertfoto: Gerard Kievits

Labels: ,

(Ben Taffijn, 3.1.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.