Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Festival
Vredesfeest!

Festival ColorEs Colombia: Guafa Trio & La Jagua, vrijdag 9 december 2016, Bimhuis, Amsterdam

Colombia roept de laatste decennia vooral een negatieve gevoelswaarde op. Na jaren van kolonisatie door Spanje is het land, na een oorlogvoering onder aanvoering van Simon Bolivar en Francisco de Paula Santander, sinds 1819 onafhankelijk. Meer recent heeft Colombia te maken gehad met een instabiele situatie als gevolg van de opkomst van de illegale cocaïneproductie en de bestrijding van de cocaïnemaffia. Daarnaast is de overheid jarenlang de strijd aangegaan met de linkse guerrillagroepen FARC en ELN. Na een lang proces van onderhandelen is in november 2016 het vredesakkoord getekend tussen de regering en de guerrillabeweging. Colombia heeft veel te bieden: van tropische stranden tot het Andesgebergte, van nevelwouden tot een woestijn, van rijke mineralen tot een waar cultureel erfgoed. De bevolking is open en gastvrij. Het festival ColorEs Colombia in het Bimhuis werpt, met het Guafa Trio en de jonge band La Jagua, nieuw licht op de Colombiaanse muziek en cultuur.

Guafa Trio bestaat uit fluitist Ignacio Ramos, basgitarist Javier Andrés Mesa en de bespeler van de cuatro llanero (een kleine viersnarige gitaar), Christian Camilo Guataquira 'Chamy'. Dit trio is al achttien jaar onafgebroken bezig om de muziek uit de Colombiaanse traditie (uit Andes en Ilanera) te vermengen met andere muzikale stromingen. Het resultaat van het zoeken naar nieuwe geluiden, verankerd in de traditionele muziek, is geslaagd te noemen. De hoofdrol wordt gespeeld door Ignacio Ramos. Zijn fluitspel is warm, maar zeker niet zoetsappig. Hij speelt vol verve een lyrisch geluid, vol van verlangen, afgewisseld met snelle en meer spannende passages. De bassist pakt met zijn donkere geluid niet alleen de traditioneel begeleidende rol; hij improviseert ook verdienstelijk, weliswaar met een beperktere vertelkunst. Chamy is vaak de verbindende schakel en brengt de fijne nuances aan. Guafa Trio brengt een mix van traditionele Colombiaanse en Venezolaanse muziek. Het technische vernuft en de muzikale expressie is fantasierijk. Het trio heeft een missie: het creëren van nieuwe muziek. En dat doen ze uit de grond van hun hart.

De muzikale roots van La Jagua liggen in het zuidwesten van Colombia. In het gebied dat muzikaal gezien, naast de salsa uit de hoofdstad Cali, beïnvloed wordt door de Afro-Colombiaanse cultuur van de Pacifische westkust. Het twaalf tellende ensemble speelt rechtstreeks en vol passie vanuit de Colombiaanse muzikale traditie. De zangkunsten van Leybnithz Riascos en de vele instrumenten zoals drums, marimba, bandeon, blazers en gitaren zorgen voor een kleurrijke muziekstijl, verweven met elementen uit traditionele strijdliederen. Het hoog-ritmisch gehalte zorgt voor een feestelijke en dansbare afsluiting van het Festival ColorEs Colombia. Bij de laatste traditionals zingt de zaal massaal mee.

Het meest memorabele aan dit festival is de sfeer van verbintenis die ontstaat. Het in groten getale opgekomen publiek, veelal met roots uit het Zuid-Amerikaanse land - het land dat hunkert om in een ander daglicht te komen staan - snakt naar vrede en vooruitgang!

Klik hier voor foto's van dit festival door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 22.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.