Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Wilde nacht, heidense nacht

Zane Massey & Aleksandar Škorić, maandag 19 december 2016, Klinkhamer, Groningen

Antiquariaat Klinkhamer fungeert de laatste tijd wel vaker als pop-up podium voor improvisatiemuziek. Ook vandaag waren wat vitrines en kastjes verschoven om plaats te maken voor het duo Zane Massey-Aleks Skovic. Tussen het tafelzilver, de lederen tassen, de oude ansichten en de vroegtwintigste-eeuwse keramiek gaven de muzikanten een optreden waarbij exploration en communication de uitganspunten waren. In de woorden van tenorist Zane Massey dan (Roy Campbell, Ronald Shannon Jackson, Jemeel Moondoc, Malachi Thompson).

En dat klopte heel aardig. Want bij alle vrijheid die het duo nam, werd er toch heel goed naar elkaar geluisterd. Massey zette een themaatje van twee noten in en Škorić voegde daar met mallets zijn commentaar aan toe. Even verderop speelde die laatste een Max Roach-figuurtje, waar Massey fluks een kortstondig melodietje over drapeerde. Zo waren weer er wel meer bakens waar het tweetal langs laveerde: Duke Ellington, Albert Ayler, Rashied Ali. Tijdens zijn hommage aan Ali zoog Aleksandar Škorić alle energie om hem heen op, wat in een barrage resulteerde die dermate ging spannen dat de drummer niets anders restte dan er luidkeels bij te gaan huilen. En daar voegde de saxofonist dan weer zijn eigen jankpartij aan toe.

Škorić spreidde een Benninkiaanse aanwezigheid ten toon: op elk vakje van het muzikale ganzenbord had hij zijn pionnen, elke milliseconde werd benut. Nochtans hoorde ik hem een paar weken terug een avond lang keurig in vieren vegen, wat een der aanwezigen de ontboezeming ontlokte dat die Škorić toch wel een echte jazzdrummer was. (Op deze plek heb ik hem per abuis wel eens een Rus genoemd, waar Aleks zeer verguld mee bleek.)

Om de kerststemming te intensiveren eindigden de muzikanten hun recital met 'Jingle Bells'. Maar ach, ach, de rendieren sloegen op hol, de kindertjes smakten, voor zover ze al niet in het engelenhaar verstrikt en gestikt waren tegen de o denneboom, een jingle bell kreeg zelfs een krasje. Ook met kerstmis blijven we lachen.

Concertfoto's: Evelien Brak

Labels:

(Eddy Determeyer, 31.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.