Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Cadeautjes uitpakken met Francien

Francien van Tuinen & Reinier Baas, zondag 11 december 2016, Jazzcafé Alto, Groningen

Van Francien van Tuinen kun je denk ik zeggen dat ze een door de wol geverfde jazzzangeres is. Een goede jazzfeel had ze vanaf het begin en ze heeft ook altijd als een instrumentalist gedacht. Ze heeft geleerd hoe je een song reliëf geeft, door sferen te contrasteren en met de dynamiek te sturen.

Dat alles etaleerde ze in Alto, samen met gitaarbaas Reinier Baas. Een opmerkelijke combinatie. Want Baas voelt zich in met name vrijere vormen als een vis in het water; je associeert hem niet gelijk met traditionele jazznummers. Zijn begeleiding, als je dat zo moet noemen, bestond uit repeterend voortstromende notenmassa's, een soort cellen met onderop de basnoten, daarboven melodische akkoorden en daar tussenin allerlei wirwar, zwerfvuil en onbestemde stokoude gore bluesriffs. In de intro van 'Stardust' haalde hij een compleet Les Paul-orkest uit zijn gitaar, met dynamiek en al. Verderop (in 'Get Out Of Town') contrasteerde een zenuwachtige gitaarlijn effectief met de maagdelijke zang. Ja, ik weet het, Soesja Citroen werd lange jaren geadverteerd als de Virgin Voice, maar ik vermoed dat ook La Tuinen ooit onbevlekt ontvangen is.

Ze toont een voorkeur voor ballads van klassieke snit, plus meer hedendaags werk van Kenny Wheeler, Jasper Blom, Kenny Rankin en eigen makelij. Daarbij duurde het naar eigen zeggen acht jaar eer ze alle oorspronkelijke akkoorden uit haar 'Something Like This' had gesloopt en vervangen door nagelnieuwe exemplaren. Een liedje laat zich door Van Tuinen strelen, zodat een regel gaat opgloeien. Ze toont de schoonheid alsof ze een cadeautje uitpakt.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Labels:

(Eddy Determeyer, 23.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.