Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
Alexander von Schlippenbach - 'Jazz Now! Live At Theater Gütersloh' (Intuition, 2016)

Opname:3 oktober 2015
Schlippenbach Trio - 'Warsaw Concert' (Intakt, 2016)
Opname:16 oktober 2015

Pianist Alexander von Schlippenbach is een van die musici die halverwege de jaren 60, onder andere met het Global Unity Orchestra, aan de wieg stond van de Europese vrije improvisatie. Inmiddels is hij 78 en gelukkig nog steeds actief, getuige een aantal recente cd's.

Zo werden op 3 oktober 2015 opnames gemaakt in Theater Gütersloh, waar Von Schlippenbach zich liet vergezellen door basklarinettist Rudi Mahall, bassist Anonio Borghini en drummer Heinrich Köbberling. Het album bevat bijna 80 minuten muziek op topniveau, zoals we van de meester gewend zijn, met veel ruimte voor diens briljante pianospel. Het kwartet speelde die avond naast een aantal improvisaties stukken van een tweetal door Von Schlippenbach zeer gewaardeerde musici, waarvan we vaker stukken terugvinden in 's mans oeuvre, Herbie Nichols en Eric Dolphy. Hoogtepunten op deze cd zijn dan ook Nichols' 'The Gig', met een onbekommerd, maar messcherp swingende Mahall en Von Schlippenbach en met een flitsende solo van Borghini; 'Serene' van Dolphy, met als bijna vanzelfsprekend een hoofdrol voor Mahall, die hier zijn basklarinet tegelijkertijd liefelijk en onstuimig laat klinken; 'Something Sweet Something Tender', eveneens van Dolphy, dat hier uitgroeit tot een prachtige ballade met een bijna dramatisch klinkende Mahall en tot slot Nichols' 'Every Cloud', met een enerverende passage van de ritmetandem en een heerlijk lyrisch spelende Von Schlippenbach.

De lange en zeer enerverende improvisatie, die achteraf de naam 'Tropi' meekreeg, mag evenmin onvermeld blijven. De leden van dit kwartet laten hier horen volledig aan elkaar gewaagd te zijn. Aangezien de cd van het concert in Gütersloh deel uitmaakt van de serie European Jazz Legends, een initiatief van het tijdschrift Jazzthing in samenwerking met een aantal partners, waaronder het Theater Gütersloh en de WDR, wordt het concert gevolgd door een interview dat Götz Bühler had met Von Schlippenbach en waarin de aard van improvisatie, het vijftigjarig bestaan van het Global Unity Orchestra en het belang van Herbie Nichols voor de jazz aan bod komen.

Een tweede cd biedt de registratie van een liveoptreden van het reeds decennia bestaande en inmiddels legendarische Schlippenbach Trio, waarin de pianist in één lange, volledig geïmproviseerde set de samenwerking met tenorsaxofonist Evan Parker en drummer Paul Lovens andermaal gestalte geeft. Boeiend is wat Von Schlippenbach zelf zegt over deze samenwerking: "Wir spielen schon so lange zusammen, dass es eigentlich egal ist, ob wir weitermachen oder nicht. Wenn wir aufhöhren, dann würde zwar etwas fehlen (das Antidrepressivum u.a.), aber es könnte auch in mancher Hinsicht zu einer Erleichterung beitragen. Wenn wir weitermachen is es auch gut, weil unser Musik ja in der Tat gebracht wird und auch nog einiges zu sagen wäre. Also machen wir weiter."

Deze registratie is intussen weer zo'n ongekend enerverend moment van dit trio, waarvan de leden elkaar weer onwaarschijnlijk goed aanvoelen en aanvullen en samen de muziek tot grote hoogten weten te brengen. Alleen al die solo van Parker - we zijn dan ruim een half uur onderweg. Een magisch moment waarin Parker, middels de voor hem zo kenmerkende wijze van spelen, je aan je stoel nagelt. Alleen al die paar minuten maken de aanschaf van dit album meer dan waard.

Klik hier voor geluidsfragmenten van 'Jazz Now! Live At Theater Gütersloh' en hier voor samples van 'Warsaw Concert'.

Labels:

(Ben Taffijn, 28.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.