Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Yonathan Avishai Modern Times - 'The Parade' (Jazz&People, 2016)

Opname: 1-2 juni 2016

Op zijn tweede album onder eigen naam werkt pianist en componist Yonathan Avishai in de kamerjazz-traditie, zoals die door de klarinettisten Artie Shaw, Jimmy Giuffre en John Carter vorm is gegeven. Die associatie heeft vanzelfsprekend te maken met de aanwezigheid van klarinettist (en altsaxofonist) César Poirier, wiens pure, etherische spel naar met name Shaw verwijst. Soms ('Simgik') kijken de muzikanten nog verder terug in de tijd, richting de vooroorlogse creoolse bands. Uit Trinidad. Martinique of New Orleans. Maar hou me ten goede: dit kwintet produceert allesbehalve retrojazz. Het is hedendaagse kamermuziek – het project heet niet voor niets Modern Times.

Avishai's 'Poem For Ornette Coleman' is ingetogen, om niet te zeggen eerbiedig. Het heeft geen directe link naar enige Coleman-compositie, noch naar diens stijl. Het gedicht staat op zichzelf, al zit er een dalend motiefje in dat op 'The Best Is Yet To Come' rijmt. En Avishai's compositie 'Picnic' lijkt opgebouwd uit flarden vage herinneringen aan halfvergeten standards van weleer.

Zijn band functioneert als een ingenieus mechanisme, van een geheime deur of zo. Alles verloopt exact volgens plan. 'Once Upon A Time' is precies en precieus. Yonathan Avishai en César Poirier hebben een voorkeur voor vlekkeloos uitgevoerde unisono thema's. Het meest indrukwekkende nummer van het album vind ik 'Death Of A River', een op zich compacte kaddish die in gemompel opdroogt, doch even verderop weer tot leven komt. Is er dan nog hoop? Je mag het hopen.

Klik hier om twee tracks van dit album te beluisteren: 'Zelda' en 'Django'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.